NRK Meny
Normal

Slik ønsker flyktningen Muhaimen (21) naboene godt nyttår

Tre kamerater fra asylmottaket gikk bygden rundt med nyttårshilsener til innbyggerne. – En fantastisk fin måte å skape kontakt og integrering på, sier asyladvokat.

Syria-hilsen til Ytre Arna

ØNSKER GODT NYTTÅR: I denne videoen, som Muhaimen ALhussein har lagt ut på Youtube, viser han og to kamerater på Arna mottakssenter hvordan de ønsker mottakets naboer godt nyttår.

– Vi har lyst til å bygge bro mellom oss og det norske folk, sier Muhaimen ALhussein.

Han forteller at familien mistet alt da IS tok kontroll over hjembyen Raqqa i Syria. Muhaimen og broren flyktet til Norge. For seks uker siden kom 21-åringen til Arna mottakssenter i Bergen.

Etter å ha vært på en romjulsfest for flyktninger, der han møtte folk som engasjerer seg for flyktningene i Arna, bestemte han seg for å gjøre noe hyggelig for beboerne rundt mottaket.

– Jeg har lyst å fortelle folk i Norge at vi kommer i fred. Jeg kom ikke hit av økonomiske årsaker, men fordi jeg måtte, sier ALhussein.

Aina Heldal Bøe

GOD INTEGRERING: – Det er utrolig hyggelig og fint gjort. God integrering er veldig viktig for et lite lokalmiljø. Og nøkkelen til at det skal gå bra, er jo at man blir kjent med hverandre, sier Aina Heldal Bøe.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Veldig rørende

Muhaimen laget 200 lapper med en nyttårshilsen, og han og to kamerater fra mottaket delte dem ut på dører og i postkasser i Ytre Arna.

– Jeg tror folk likte det. Jeg så at noen la ut bilde av lappen på Facebook og skrev at de ble glade, sier ALhussein.

Toni Helland-Hansen, leder for mottakssenteret, roser 21-åringen.

– Han er en utrolig hyggelig og sympatisk gutt, som er innstilt på å ta del i samfunnet, komme seg ut og lære seg norsk, og hjelpe andre som har det verre enn ham. Han har også skjønt hvor viktig det er å gjøre slike ting, sier Helland-Hansen om nyttårshilsenen.

Nyttårshilsen fra syrere til Ytre Arna

GODT NYTTÅR: Slik ønsker Muhaimen og vennene innbyggerne i Ytre Arna godt nyttår.

Foto: Privat

God integrering

Asyladvokat Aina Heldal Bøe fra Ytre Arna, som ble landskjent gjennom Nathan-saken, har snakket med mange som setter pris på gesten.

– Det er utrolig hyggelig og fint gjort. God integrering er veldig viktig for et lite lokalmiljø. Og nøkkelen til at det skal gå bra, er jo at man blir kjent med hverandre, sier Heldal Bøe.

Ytre Arna har hvert år en internasjonal fest der innbyggere og flyktninger møtes. Ellers møtes mange gjennom skolen.

– Barn er ofte et bindeledd for å bli kjent. Det er gjerne vanskeligere for de voksne enslige flyktningene å oppnå kontakt. Dette var en fantastisk fin måte å gjøre det på, sier hun om nyttårshilsenen.

Deler ut lapper i Ytre Arna

DELER UT: Mange innbyggere i Ytre Arna fikk hilsener.

Foto: Privat

Vil lære norsk

Heldal Bøe mener et viktig integreringstiltak er å invitere flyktningene hjem til seg. En slik invitasjon har Muhaimen ALhussein allerede fått.

– Like før jul var jeg hjemme hos noen jeg er blitt kjent med, og fikk smake pinnekjøtt. Det var veldig godt, sier han.

Nederst på nyttårshilsenen skriver 21-åringen at han skal skrive norsk når han lærer seg det, noe han håper skjer raskt.

– Jeg har lyst til å bli kjent med flere folk, og lære mer om Norge, sier han.

Siste video

Transportselskapet Skyss forsøker seg på verdsrekord - for å setje fokus på refleksbruk.