Hopp til innhold

«Aina» er over: Senket skøyter, veltet trær og lammet trafikken

SUND (NRK): Brannvesenet måtte gi tapt for «Aina» da to skøyter sank. Uværet er nå over, uten store skader. – Vi må stå for det vi har gjort, sier meteorologen om at de sendte ut ekstremvarsel.

Skøyte Sund Aina

SKØYTER GIKK NED: Brannvesenet rykket i natt ut til Tyrnevika på Toftarøy i Sund. De forsøkte å lense to skøyter som var i ferd med å gå ned, men måtte avbryte arbeidet grunnet vind og bølger. Nå er begge sunket. Den ene ligger fortsatt ved kai, den andre er borte.

Foto: Cato Kristensen / NRK

Ekstremværet «Aina» på Vestlandet er over, melder Vervarslinga på Vestlandet i 09.30-tiden fredag.

– Nå vil vinden ligge på nordvestlig liten storm på kysten utover dagen, og kanskje opp i full storm i kveld, før den minker natt til lørdag og går over til kuling utover dagen, sier vakthavende meteorolog Mette Skjerdal.

Uværet lammet trafikken til fjells og til vanns, men det er meldt om få skader som følge av den sterke vestavinden.

– Vi har ikke fått noen meldinger. Dette ser ut til å gå mye bedre enn forventet, sa operasjonsleder for Haugaland og Sunnhordland i Sør-Vest politidistrikt, Kari Rørtveit, til NRK tidlig fredag morgen.

Politiet sør for Boknafjorden i Rogaland fikk imidlertid åtte oppdrag knyttet til «Aina».

– De handler om et nedblåst byggegjerde, en nedblåst strømledning, et gjerde i veien, trampoline som var tatt av vinden, et tre over veien, slike ting, sa operasjonsleder i Stavanger, Brit Randulff, i 08-tiden.

I Haugesund har julegranen utenfor rådhuset knekt tvert av.

Julegrana på rådhusplassen i Haugesund knakk under «Aina»
Foto: Thomas Halleland / NRK

Skøyter gikk ned

Brannvesenet rykket natt til fredag ut til to skøyter som var i ferd med å synke i Tyrnevika på Toftarøy i Sund.

Brannmannskapene måtte gi opp arbeidet grunnet den sterke vinden og de høye bølgene. Dermed måtte de se skøytene synke.

– Nå har brannvesenet akkurat returnert. Det er to gamle skøyter som har gått ned, sa Stig Tetler, vaktkommandør ved 110-sentralen i Hordaland, til NRK i 06-tiden.

Fredag formiddag ligger den ene av skøytene halvveis nedsunket ved kai, mens den andre er sporløst borte.

– Det ligger kun én skøyte her. Hvor den andre er blitt av, er det ikke godt å si, sier Cato Kristensen, NRKs reporter på stedet.

Mye trafikk ble lammet altså av «Aina». Flere fergesamband har vært innstilt, og fjelloverganger stengt. Se oppdaterte trafikkmeldinger fra Statens vegvesen her.

Høy vannstand i Vågen i Stavanger

HØY VANNSTAND: Ved Fisketorget i Vågen i Stavanger tidlig fredag morgen.

Foto: Ingvill Bjorland / NRK

Flere hundre var uten strøm

Utover de sunkne skøytene er det få hendelser å melde om også i Vest politidistrikt.

– Vi har fått melding om ett tre som har veltet, og to som nesten har veltet, sier operasjonsleder Bjarte Rebnord.

De hadde ekstramannskaper som jobbet utover kvelden torsdag og natt til fredag, men etter kontakt med meteorologen i natt, ble disse sendt hjem.

– Meteorologen fortalte at vinden var på sitt sterkeste i 02-03-tiden. Etter den praten dimitterte vi ekstramannskapene våre i 03-03.30-tiden, sier Rebnord.

Mannskapene fra Vest politidistrikt har blant annet vært på Festplassen i Bergen, der flere store telt og et pariserhjul er satt opp på julemarkedet.

– Men det har ikke vært noe problematikk knyttet til det, sier Rebnord.

600-800 av BKKs strømkunder i Høyanger, Sund, Samnanger og Fjell var uten strøm grunnet uværet. I 10.15-tiden var tallet sunket til 20, ifølge BKKs feilside.

Knekt tre i Kannik i Stavanger

KNEKT TRE: En NRK-leser kom rundt midnatt over dette knekte treet i Kannik i Stavanger.

Foto: Heidi Karin Gilje Skog

Usikker på om ekstremvarsel var riktig

Vakthavende meteorolog Mette Skjerdal nøler når NRK fredag formiddag spør om det var riktig å sende ut ekstremvarsel, gitt de relativt begrensede konsekvensene.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si til det. Vi må stå for det vi har gjort, og har ikke diskutert så mye internt om det var riktig. Men vi lager en rapport på ekstremvarslene i ettertid, og da vil dette bli vurdert, sier Skjerdal.

Skjerdal påpeker at de gikk ut med et såkalt fase A-varsel allerede onsdag, og tror de manglende konsekvensene av ekstremværet kan ha sammenheng med at dét varselet ga folk tid til å forberede seg.

– Vinden dreide raskere mot nordvest enn det prognosene viste torsdag, og dermed kom vinden inn i landet over en kortere periode enn ventet. Samtidig har det vært orkan på Folgefonna, sterk storm flere steder, kraftige vindkast særlig i fjellet, mye nedbør og høye bølger, sier Skjerdal.

Leiro bom

GJENSNØDD: Slik så det ut ved Leiro bom på rv. 7 over Hardangervidda like før klokken 06 fredag morgen.

Foto: Statens vegvesen webkamera
Julemarkedet på Festplassen i Bergen

FRYKTET SKADER: Politiet har vært ute for å sjekke forholdene på julemarkedet på Festplassen i Bergen, men hverken telt eller pariserhjul har falt ned.

Foto: Elise Angell / NRK