NRK Meny
Normal

– Det er som å miste et familiemedlem

Båten til familien Aarekol har vært en fast følgesvenn i nesten 40 år. I går ble den tatt av «Nina». Politiet har fått over 200 meldinger om skader etter ekstremværets herjinger.

Motorseiler Salbu

GIKK NED: – Forferdelig trist, sier båteier Knut Aarekol. Politiet har registrert over 200 skademeldinger knyttet til ekstremværet.

Foto: Ruth Følstad / NRK

– Det er forferdelig trist. Vi har hatt båten i mange år, og reist på mange fine turer. Så dette er som å miste et familiemedlem, sier Knut Aarekol.

Barn er ute på tur og ser på ekstremværet «Nina»s herjinger

VELTEDE TRÆR: På Geithusvegen på Hjellestad i Bergen.

Foto: Astrid Rommetveit / NRK

Familiens motorseiler gikk ned i Fanafjorden i Bergen under ekstremværet «Nina». Aarekol og konen har hatt båten siden 1977.

Lørdag holdt han øye med båten hele ettermiddagen. Til slutt måtte han se den bli knust mot moloen, og gå ned, på grunn av de voldsomme naturkreftene.

– Nå har vi kontaktet forsikringsselskapet og festet båten, så den ikke skal reke bort. Hva vi gjør videre, vet jeg ikke, sier Aarekol.

Tusenvis uten strøm og telefon

Søndag kom skadene etter ekstremværet «Nina» for en dag en rekke steder på Vestlandet.

Eltravågen i Sveio etter Nina

Hordaland er blitt hardest rammet. I Sogn og Fjordane og Rogaland er konsekvensene i hovedsak strømmangel som følge av veltede trær og stolper.

Totalt var over 150.000 personer lørdag uten strøm på Sør- og Vestlandet, men strømmen kommer gradvis tilbake utover søndagen. Tusenvis er fortsatt uten mobil- og fasttelefondekning, og radionettet er også rammet flere steder i Hordaland.

Telenor melder at rundt 100 basestasjoner er ute av drift. Selskapet prioriterer nå å få opp sambandet i kommunene Austevoll, Tysnes, Samnanger, Radøy, Lindås, Meland og Austrheim.

Flere veier er også stengt grunnet ras og veltede trær.

Austevoll er en av kommunene i Hordaland som i dag har jobbet på spreng for å sikre strøm og telefondekning til sine innbyggere.

Austevoll er en av kommunene som lenge var helt uten strøm og telefondekning i dag. Se hvordan kommunen jobbet for å sikre innbyggerne sine i dag. Reporter: Kari Nygard Tvilde, Foto/redigering: Kjell Jøran Hansen.

Nesten 150 skademeldinger i Bergen

En rekke bygninger er skadet etter uværet. I Bergen har hele tak og etasjer blåst av hus, og flere bygninger har fått trær over seg eller er rammet av oversvømmelse. Rundt Sentralbadet i Bergen sentrum er det sperret av etter at taket har løsnet.

Utleieleilighet Nattlandsfjellet

LEILIGHET BLÅSTE BORT: På Nattlandsfjellet i Bergen.

Foto: Rune Møklebust

På Hjelmås i Nordhordland har et tak blåst av en byggevareforretning og havnet på sjøen.

Politiet forteller at de har fått inn i overkant av 200 meldinger om skader relatert til «Nina».

– Det ser ut som om det er Bergen som har fått den hardeste støyten, med nesten 150 meldinger om naturskader. Ellers er det 30 meldinger fra Sotra og Askøy, 25 fra Os, ti fra Nordhordland, og noen få fra de øvrige kommunene, sier operasjonsleder Lars Geitle i Hordaland politidistrikt.

Ikke alvorlige personskader

Politiet oppbemannet både på operasjonssentralen og ute i felten lørdag kveld.

– Båter har gått ned, biler er skadet og bygninger har mistet takplater og takstein. Ellers er det veldig mange meldinger som går på veltede trær og strømledninger som henger, sier Geitle.

– Totalen på de materielle skadene er helt umulig å si, fastslår operasjonslederen.

Flere personer skal ha havnet på legevakten med lettere skader etter ekstremværet.

– Men det er heldigvis ikke meldt om alvorlige personskader, sier Geitle.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Programleder: Mariann Reikerås
Programleiar: Mariann Reikerås