NRK Meny
Normal

Slik blir Torgallmenningen seende ut 17. mai

Forretningsmannen Brynjar Brynhildsen drømte på 80-tallet om tribuner på Torgallmenningen 17. mai. Tre tiår senere kan endelig eldre bivåne hovedprosesjonen fra tribuneplass.

Torgallmenningen tribune

TRIBUNEFEBER: Slik blir Torgallmenningen seende ut 17. mai. Tribunene vil imidlertid avvike noe fra illustrasjonen og være delt opp i fire deler, etter pålegg fra politiet og brannvesenet.

Foto: Illustrasjon fra O.B. Wiik

Under årets 17. mai-feiring er det duket for en uvanlig konstruksjon på byens samlingspunkt::

17. mai-komiteen legger nemlig opp til 800 tribuneplasser midt på Torgallmenningen.

– De vil være reservert for eldre, som vanligvis ikke vil komme inn til sentrum for å se på prosesjonene. De pågår jo gjerne over såpass mange timer at det er vanskelig for mange seniorer å delta på vanlig måte, sier prosesjonsansvarlig Vidar Børve i 17. mai-komiteen.

Hva mener du om tribune på Torgallmenningen under nasjonaldagsfeiringen? Si din mening helt nederst i artikkelen!

Koster hundretusener

De rundt 800 sitteplassene vil fra og med onsdag bli delt ut i forkant av nasjonaldagen i informasjonsskranken på Bergen storsenter.

– Folk som henvender seg der vil få opp til to billetter til tribunene. Billettene blir delt ut etter prinsippet om første mann til møllen, sier Børve.

Til sammen koster det rundt 200.000 kroner å leie inn de fire tribunene til nasjonaldagen.

Halvparten finansieres gjennom 17. mai-komiteens inntekter, mens de resterende hundre tusen dekkes av familien Brynhildsens legat.

Legatønsket oppfylt

Da Bjarne Brynhildsen skrev statuttene for legatet sitt på 80-tallet, tok han nemlig med en formulering om at «bidrag til 17.-maikomiteen bør i første omgang gå til hjelp til flyttbar overdekket tribune for eldre og vanføre».

Tre tiår senere blir altså tribuneønsket til virkelighet.

–Det er jo festlig det. Vi setter vår lit til at 17. mai-komiteen får dette til på beste vis, sier Øven Grimnes, som er legatets kontaktperson.

Han forteller at den barnløse forretningsmannens formue ble viet til legatet, som i dag er plassert i ulike aksje- og obligasjonsfond og har en verdi på rundt 15 millioner kroner.

– Brynhildsen var Bergens-patriot, og drev med kaffe, korn og andre matvarer. Han bestemte seg for at hans formue skulle gå til byens vel etter sin død, sier Grimnes.

Samba-faktor

Vidar Børve i 17. mai-komiteen håper bergenserne vil sette pris på nykomlingen i bybildet på nasjonaldagen.

– I Bergen har jo alle en mening om alt, men vi minner om at dette blir tatt ned igjen etter et par dager. Vi håper at tribunene vil gi assosiasjoner til Brasils karnevals- og sambafeiring, sier Børve.

I tillegg til årets nyvinning på Torgallmenningen, vil 17. mai-komiteen organisere transport for eldre og syke fra eldrehjem rundt om i Bergen.

Disse vil få oppleve prosesjonene fra busser rundt om i sentrum.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik