NRK Meny
Normal

Slet seg til topps med brudd i ryggen

For drøye to måneder siden ble Gunnar Bøthun (33) stygt kvestet i en sykkelulykke. I dag fullførte han Norseman ekstremtriatlon.

Gunnar Bøthun Norseman Gaustatoppen

TROSSET RYGGTRØBBEL: Da Gunnar Bøthun (foran) lå på ambulansebåren for to måneder siden var det få som trodde at han ville klare å stille på startstreken i Norseman. Og i hvertfall ikke kapre en topplassering. Her er han på vei det siste stykket opp til Gaustatoppen.

Foto: Privat

– Det var helt rått å komme på toppen. Jeg hadde et stort supportteam av venner og familie som ventet på meg, og det var aldri snakk om å gi seg!

Gunnar Bøthun og storebror Sigurd Beldo

I MÅL: (Fra v.) Gunnar Bøthun og storebror Sigurd Beldo, som var med i supportteamet.

Foto: Privat

Det sier 33-åringen som er født på Os i Hordaland, men nå bor i Oslo på niende året der han jobber i NRK.

Kaldt, men vindstille

Klokken 05.00 gikk startskuddet for årets Norseman-løp, og Gunnar Bøthun og 250 andre utøvere fra 40 nasjoner la på svøm. Elleve timer og 36 minutter senere sto Bøthun på Gaustatoppen etter å ha tilbakelagt 226 kilometer i vannet, på sykkelsetet og i joggesko.

Det holdt til en imponerende 26. plass.

– Det var kaldt i vannet og kaldt på fjellet, men vi hadde ingen nedbør og vind. Det er ikke ofte man opplever vindstille på Hardangervidda! Underveis var det god stemning og en kameratslig tone mellom deltakerne, oppsummerer Bøthun.

Gunnar Bøthun ambulanse

HARDT KVESTET: 23. mai måtte Gunnar Bøthun (til h.) hentes i ambulanse etter å ha veltet stygt på sykkeltur i Oslo.

Foto: Privat

Krasjet i 60 km/t

Alle som gjennomfører verdens hardeste triatlon har lov til å kalle seg jernmann. Gunnar Bøthun er trolig også født med jernrygg. For det er ikke alle som hadde klart å reise seg så fort etter stjernesmellen han fikk i Oslo 23. mai:

I en fart på nærmere 60 km/t mistet han kontrollen i en sving og gikk på hodet i grøfta. Hjelmen var knekt på syv steder og smertene stakk i ryggen.

I tillegg til ryggbrudd skadet han tre ribbein og en arm, kunne lokalavisen midtsiden.no rapportere.

Jeg er sliten overalt, så nå skal jeg ned på hotellet, spise den berømte buffeen og ligge med beina høyt.

Gunnar Bøthun
Gunnar Bøthun Norseman

SISTE STEG: Gunnar Bøthun har fullført Norseman på 11.36,17.

Foto: Privat

Kostet mange treningstimer

– Jeg fikk brudd og noen skader på ryggvirvler, som er ganske leget nå. Men knekker du en ankel så gror bruddet fortere enn de andre skadene på leddbånd og muskler, analyserer Bøthun.

Og legger til at ulykken kostet ham viktige treningstimer.

– Jeg hadde trent jevnt og trutt siden jeg fikk vite i november at jeg hadde fått plass i Norseman, og planer om en topp 15-plassering, men skaden ga meg et langt avbrekk. Spesielt har det hemmet meg under svømming.

Ryggen holdt

– Hvordan går det med ryggen etter målgang?

– Man får alltid vondt i ryggen av å sitte så lenge i tempobøylen på sykkelen. Jeg tror ikke jeg har vondere i ryggen enn ellers i kroppen. For meg var det en fordel at de halverte svømmedelen. Jeg er ikke spesielt god til å svømme, og så hemmer ryggen meg litt fordi det er vondt å vri kroppen, sier han.

I mål ble han møtt av et titalls venner og familie som hadde gått opp for å møte ham.

– Hva skal du gjøre i kveld?

Jeg er sliten overalt, så nå skal jeg ned på hotellet, spise den berømte buffeen og ligge med beina høyt, sier Gunnar Bøthun.

Gunnar Bøthun og Sigurd Beldo Norseman

FØR START: Gunnar Bøthun og storebror (til v.) Sigurd Beldo foran fergen som tar Norseman-deltakerne ut til starten i fjorden.

Foto: Privat

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås