Slapp ut på prøve, svarte med tidenes grisekjøring

MC-føreren (29) er fradømt retten til å ha førerkort for alltid. Tre måneder etter at han ble prøveløslatt stakk byens kanskje verste råkjører av fra politiet i 120 km/t.

Promillemåler

MÅTTE BLÅSE: MC-føreren som ble stoppet av politiet i Bergen etter biljakt er mistenkt for ruspåvirket kjøring. Nå er han varetektsfengslet i fire uker i påvente av blodprøveanalysen. Illustrasjonsfoto.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Han ble prøveløslatt i januar 2015 med en resttid på 161 dager. Straffen 29-åringen slapp å sone gjald trafikkovertredelser.

Natt til tirsdag forsøkte mannen å kjøre fra politiet. Den elleville ferden startet på Danmarksplass i Bergen. Så fortsatte jakten i rasende fart opp Storetveitvegen før han ble stoppet i Sandbrekkevegen.

Onsdag ble den 29 år gamle mannen varetektsfengslet for fire uker, ifølge BA.

– Politibilen lå bak ham i 120 km/t i Storetveitvegen, og da dro motorsykkelen fra. Der er det 60-sone. Slik fart kvalifiserer alene til ubetinget fengsel, sier politiinspektør Jan Grahl-Madsen til NRK.

Den notoriske råkjøreren ble i 2008 fradømt retten til å ha lappen for alltid. Han har pådratt seg en rekke dommer for råkjøring og kjøring i ruset tilstand.

LES OGSÅ: Nå må du blåse uansett hvis du blir stoppet

Han har aldri hatt førerførkort og er ilagt sperrefrist for alltid.

Jan Grahl-Madsen, politiinspektør

Har ingen respekt for reglene

– Hva skjer videre i saken?

– Siktelsen gjelder to tilfeller av kjøring i ruspåvirket tilstand. Vi har tatt blodprøver og venter på resultatet. Mitt håp er at analysen er klar innen fire uker. Da vil vi straks fremme saken for retten, sier politiinspektøren.

29-åringen har tilstått og erkjent de faktiske forholdene, bortsett fra ett tilfelle av ruskjøring. Han har sagt til politiet at han også vil innrømme det siste dersom analysen er positiv.

– Har føreren innsett alvoret i den farlige kjøringen?

– Nei, det tror jeg ikke. Han har aldri hatt førerførkort og er ilagt sperrefrist for alltid. Han har ingen respekt for trafikkreglene og er en åpenbar fare for alle på veien.

Første gang man blir tatt for ruskjøring gir sperrefrist i to år. Bryter man dette på nytt før det er gått fem år, får man ikke lenger sette seg bak et styre eller ratt.

Kan tvangsselge motorsykkelen

– Hvor høyt opp på skalaen over råkjørere vil du sette denne mannen?

– Ganske høyt. Han har blitt dømt mange ganger for tilsvarendeforhold og har en dom fra mai i fjor på ett år og fire måneder, hovedsakelig trafikkforhold. Vi vil nedlegge påstand om en fellesstraff der disse restdagene må sones, i tillegg til at de nye forholdene virker straffeskjerpende, sier Jan Grahl-Madsen.

Politiet vil undersøke hvem som er eier av motorsykkelen som ble brukt tirsdag, og om denne kan tvangsselges til fordel for statskassen. Etter dommen i mai i fjor ble en annen MC inndratt.

NRK har vært i kontakt med 29-åringens forsvarer, men ikke lyktes med å få noen kommentar.

LES OGSÅ: Skrev ut bøter for tre hundre tusen