NRK Meny
Normal

Skyttere dobler folketallet på Voss

20.000 deltakere og publikummere strømmer i dag til Landsskytterstevnet på Voss. De tilreisende vil trolig legge igjen mellom 100 og 200 millioner kroner.

Ola Engeli tester den nye skytebanen på Voss

SKJØT FEM TIERE: Ola Engeli fra Toten fikk prøveskyte den nye skytebanen på Voss torsdag.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

– Landsskytterstevnet er veldig moro. Jeg var på mitt første i 1970, så det har blitt noen stevner etterhvert. Noe av det kjekkeste er å møte igjen folk nord- og sørfra som du stort sett bare møter på stevnet, sier Ola Engeli fra Vestre Toten.

Får Ski-NM til å blekne

Jostein Bjørke

PENGER UT OG INN: Komitéleder Jostein Bjørke har sett 25 millioner gå ut til den nye skytebanen.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

I dag går startskuddet for årets landsskytterstevne, som i år arrangeres på Voss for aller første gang. I tillegg til 5100 deltakere i alderen 10 til 90 år , kommer over 15.000 tilskuere. Dermed blir innbyggertallet i kommunen mer enn doblet den kommende uken.

Omfanget gjør at selv vinterens NM på ski blekner i sammenlikning.

– Dette er stort. Det er det største vi har arrangert noensinne, sier ordfører Hans Erik Ringkjøp (Ap) til NRK.no.

100.000 ekstra gjestedøgn

Alle hoteller i området er fylt til randen. Voss kommune har 3500 kommersielle senger. I tillegg blir det voldsomt trykk på alle campingplasser i området. 1200 campingvogner og bobiler er ventet til stevnet.

– På et vanlig år har Voss rundt en million gjestedøgn, når vi regner med privat innkvartering. I løpet av landsskytterstevnet regner vi med ca. 100.000 ekstra gjestedøgn. På en så kort periode er det et kjempevolum, sier daglig leder Anne Grethe Bakke i Destinasjon Voss til Bergensavisen.

Ny skytebane til 25 millioner

Hovedkomitéleder Jostein Bjørke har brukt fem år på forberedelsene, hvor noe av det aller viktigste har vært å få bygget det som trolig er landets flotteste og dyreste skytebane til arrangementet.

Anlegget er det største idrettsanlegget som er bygget i Norge i år.

– Den har kostet 25 millioner kroner. Det at vi fikk den økonomiske motoren som et landsskytterstevne er, var en forutsetning for å få dette til, sier Bjørke til NRK.no.

Ola Engeli fikk prøveskyte på banen torsdag, og var meget fornøyd.

– Hele anlegget er veldig innbydende, sier skytteren fra Toten.

Landsskytterstevnet på Voss

ÅRETS DYRESTE: Den nye skytebanen på Voss er det største idrettsanlegget som er bygget i Norge i år.

Foto: DFS

Legger igjen mye penger

Selv om det har gått mye penger ut, regner vossingene med å få investeringene igjen så det monner. 20.000 skyteentusiaster i feriemodus legger igjen godt med penger i kommunen.

– Jeg har fått antydet minst 100 millioner kroner i omsetningsøkning bare denne uken, sier ordfører Ringkjøp til NRK.no.

Jostein Bjørke tror tallet blir rundt 200 millioner.

– Det meste av pengene blir brukt i Voss sentrum, sier Bjørke til BA.

NRK satser stort på dekning av Landsskytterstevnet uken etter at OL i London er over, og NRK1 sender elleve timer fra stevnets tre siste dager.