NRK Meny
Normal

Skulle sørge for at ingen mistet plassen – nå er 180 barn kastet ut

Byrådet fikk resten av bergenspolitikerne med på et «mer sosialt» system for foreldrebetaling i barnehage og SFO. Ett år senere er 180 barn kastet ut.

Harald V. Hove i bystyret i Bergen 27. november 2013.

VILLE UNNGÅ OPPSIGELSER: – Det nye systemet mener jeg vil sørge for at man ikke trenger å gå til plassoppsigelse, sa oppvekstbyråd Harald V. Hove (H) i bystyret i Bergen 27. november 2013.

Onsdag fortalte NRK at 180 barn har blitt kastet ut av barnehage og SFO i Bergen, etter at et samlet bystyre, med unntak av Rødt, vedtok innstramming av retningslinjene for foreldrebetaling.

Da saken ble behandlet i bystyret 27. november 2013, var flere partier skeptiske til at barna skulle kunne kastes ut hvis foreldrene ikke betalte.

– Vi stemmer for, men ikke uten en betydelig grad av tvil, sa Espen Edvardsen (SV).

Daværende oppvekstbyråd Harald Victor Hove (H) kom imidlertid med betryggende ord fra talerstolen.

– Vi innfører nå et system som er mer sosialt, og som også ivaretar den intensjonen bystyret hadde da man fjernet plassoppsigelsen, sa Hove.

– Trenger ikke gå til plassoppsigelse

I 2008 gikk Bergen kommune bort fra plassoppsigelse som et virkemiddel for foreldre som ikke betalte regningen. Det førte til at over 2.000 pådro seg gjeld til kommunen.

Derfor ville byrådet fem år senere gjeninnføre muligheten til å frata barna barnehage- og SFO-plassen dersom foreldrene ikke gjorde opp for seg.

– Det nye systemet mener jeg vil sørge for at man ikke trenger å gå til plassoppsigelse, fordi vi setter inn hjelpen tidlig. Det er det bystyret tror byrådet på når dere stemmer det gjennom, sier Hove fra talerstolen, og viser til at man før varsel om utkastelse skal kalle foreldrene inn til samtale.

«Ikke fare for at de som trenger hjelp, ikke får hjelp»

Hove fortsetter:

– Vi må sørge for at vi ett år fra nå kan si at «ja, oppgaven er levert, bystyrets intensjoner er ivaretatt. Det er ikke fare for at de som trenger hjelp, ikke får hjelp på et tidlig tidspunkt».

Hove nådde frem med argumentasjonen, og et overveldende flertall i bystyret sørget for å innføre det nye systemet.

I november i fjor gikk Hove av som byråd. Da hadde 180 barn mistet plassene sine i barnehage og SFO som følge av de nye reglene.

LES OGSÅ: SV: – Vi føler oss lurt

Barn av fattige foreldre kastes ut når regningene ikke betales. – Disse barna hadde virkelig trengt barnehageplassen. De blir tvunget ut, uten at det er deres feil, sier barnehagestyrer.

BARN MÅ SLUTTE: – Vi ser at disse barna som må slutte, virkelig hadde trengt barnehageplass. De blir tvunget ut, uten at det er deres feil, sier Trond Øverli, styrer i Olsvik barnehage.