NRK Meny
Normal

Skulle rense veien for forurensing – her spyles slamvann rett ut igjen

Statens vegvesen er anmeldt for miljøkriminalitet etter at det har blitt dumpet slamvann ved kumlokk i Fana. Nå endrer de praksis.

Bil fra implenia spyler ut slam i avløpet

DOKUMENTERTE: Finn Bøe filmet hvordan kostebilen til Implenia dumper slamvann ved et kumlokk som leder til Fanafjorden. Dumpingen ble dokumentert på mandag utenfor Stend videregående skole i Fana i Bergen.

Statens vegvesen bygger ny firefelts motorvei på E39 mellom Svegatjørn i Os og Fanaveien i Bergen. Omfanget av byggearbeidet er enormt. Hver dag kjører 300 lastebiler med stein mellom Hamre og steindeponiet i Hordnesskogen.

På grunn av forurensningen dette skaper, satte Statens vegvesen inn kostebiler som skal rense veien.

En leservideo NRK har fått viser at deler av avfallet som kostebilen suger opp, blir dumpet i kumsystemet utenfor Stend videregående skole.

– Dette er forurensning av verste sort. Det går rett ned i Fanafjorden, sier Svein Solheim, som bor i området.

Anmeldes for miljøkriminalitet

Nå blir Statens vegvesen og hovedentreprenøren Implenia anmeldt for miljøkriminalitet.

– Jeg hadde hørt rykter om dette, men den videoen ført til at jeg leverte anmeldelsen, sier Ruben Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.

– Disse bilene skal egentlig stoppe forurensingen. Konsentreringen av slammet gjør at det blir enda mer forurensende enn hvis kostebilene ikke hadde kjørt, hevder han.

Det er så langt uklart om utslippet er ulovlig.

Skylder på entreprenør

Statens vegvesen sier at de ikke kjenner til anmeldelsen. De skylder på entreprenøren Implenia for dumpingen.

Ifølge Vegvesenet har Implenia sendt selve kostemassen til avfallsmottak, men det synlig skitne vannet er blitt dumpet i kumsystemet.

Da Vegvesenet fikk vite om dumpingen, gjorde prosjektleder Sverre Ottesen en vurdering utfra magefølelsen.

– Da jeg ble gjort oppmerksom på dette, ga jeg beskjed til Implenia om at de skulle slutte med det, sier prosjektleder Ottesen.

Laster kart, vennligst vent...

Endrer praksis

Det er ikke spesifisert i kontrakten mellom Vegvesenet og Implenia om hvor slamvannet skal dumpes, ifølge Ottesen. Han bekrefter at dette har vært normal praksis siden man fikk på plass kostebil med sugefunksjon i januar.

Prosjektsjef Ole-Henning Davik i Implenia forklarer at de samler opp både fast og flytende masse. Det faste avfallet kjørest til godkjent mottak.

– Men vannet som blir igjen når man har sugd opp skitt langs veien, har blitt sluppet ut i kummer langs veien, sier Davik.

Han sier at de etter dialog med Vegvesenet, nå også tar med det skitne vannet til gjenvinningsstasjonen. Utover dette vil han ikke kommentere saken.

– Urovekkende

Byrådsleder i Bergen, Harald Schjelderup (Ap), synes ikke forklaringen fra Vegvesenet er god nok.

– Det er urovekkende at de ikke har vært klar over det. Det tyder på at de ikke har hatt en god nok kontroll på sin underleverandør.

– Jeg er glad for at de har stoppet det. Så får vi ha en videre dialog om hva som har skjedd, sier Schjelderup.

Siste video

Se 30 timers sending oppsummert på 63 sekunder.
Programleiar: Jan Børge Leirvik