NRK Meny
Normal

Skrev brev til kommunen: «Sara tar straffen for våre handlinger, og slutter på SFO»

Steinar Steine glemte å betale SFO-regningen, og fikk «truende» brev om at datteren skulle kastes ut. Det utnyttet han til fulle ...

Steinar Steine og datteren

SVARTE MED HUMOR: Da kommunen truet Steinar med at Sara kunne miste SFO-plassen, grep han sjansen. – Vi skrev tilbake at Sara var villig til å ta straffen for foreldrene sine handlinger, forteller Steinar.

Foto: Sølve Rydland (NRK) / Privat

Kommunalsjef i Øygarden, Øyvind Strandheim

STOPPER UTKASTELSER: Kommunalsjef i Øygarden, Øyvind Strandheim.

Da Bergen innførte sitt nye regelverk for manglende foreldrebetaling, viste byrådet til at samtlige medlemmer i storbynettverket hadde samme praksis: At barna mister barnehage- og SFO-plassen når foreldrene ikke betaler.

BAKGRUNN: Barn av dårlige betalere fratas SFO- og barnehageplass

Men det er ikke bare de store kommunene som har benyttet dette regelverket.

– Hvert år sender vi ut 10–15 brev med varsel om oppsigelse, sier kommunalsjef i Øygarden, Øyvind Strandheim.

– Hvis folk ikke har betalt for to måneder, så kommer vi med varsel om oppsigelse, sier kommunalsjef i Voss, Else Berit Kyte.

– Rett på truslene med en gang

Kyte forteller at det er få barn som faktisk har måttet slutte. Kvam har praktisert samme regelverk. Også der har svært få mistet plassen, selv om det er sendt ut advarsler.

Der kom jo sjansen rekende på en fjøl rett ned i postkassen.

Steinar Steine

Blant dem som har mottatt advarsel om oppsigelse, er Steinar Steine og datteren Sara.

Da pappa glemte å betale regningen for datterens SFO-plass for noen år siden, syntes han responsen fra kommunen var unødvendig krass.

– Det var ikke en hyggelig påminnelse, det var rett på truslene med en gang: «Vil minne om at manglende betaling fører til at barnet mister plassen», forteller Steine.

«Sara tar straffen»

Steine sier han først ble provosert av ordbruken, med tanke på at det kun var én regning som var glemt. Men snart fant han ut at situasjonen kunne snus til noe positivt.

– Sara hadde snakket om at hun var lei av å gå på SFO, og heller ville gå hjem til «Besto» etter skolen. Men en kan jo ikke si opp en SFO-plass midt i sesongen.

Familien hadde derfor ingen planer om at Sara skulle slutte på SFO helt ennå. Før brevet med oppsigelsesvarselet fra kommunen kom.

Vi gjorde opp for forfalte krav, og Sara møtte aldri mer på SFO.

Steinar Steine

– Der kom jo sjansen rekende på en fjøl rett ned i postkassen. Jeg sendte straks mail til kommunen. Der skrev jeg at saken var diskutert i hjemmet, og at Sara var villig til å ta straffen for foreldrene sine handlinger, og innså at hun straks måtte slutte på SFO, sier Steine.

Mens flere politikere som har uttalt seg i saken mener det er feil at barna skal straffes når foreldrene ikke betaler, valgte Steine med en humoristisk vri å snu opp ned på det hele.

Og det virket. Familien slapp å betale for resten av skoleåret.

– De kan jo ikke true, og gå tilbake på det. Så vi gjorde opp for forfalte krav, og Sara møtte aldri mer på SFO, sier Steine.

– Folk liker vel å lese om enkle ting

Etter at denne saken ble publisert tirsdag morgen, har den vært en av NRKs mest delte i sosiale medier.

På Facebook er det mange som hyller Steinars svar til kommunen.

Det forstår hovedpersonen selv lite av, når NRK snakker med ham tirsdag kveld.

– Nei, folk liker vel å lese om enkle ting, da. Det er merkelig at dette skal engasjere så mye, mener han.

Steine legger til at han tror folk reagerer på den unødvendig krasse ordbruken fra kommunen.

Stopper oppsigelser

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sa i forrige uke at kommunene ikke kan la være å tilby barnehageplass selv om foreldrene ikke betaler.

Øygarden har nå sluttet å si opp barn, i påvente av en presisering av regelverket. I Fjell gjorde de det for et par år siden, på grunn av formuleringene i barnehageloven.

– Vi har valgt en forsiktig linje, og ikke sagt opp noen de siste par årene, forteller barnehagesjef Margun Landro.

ALT OM SAKEN: Barn av dårlige betalere fratas SFO- og barnehageplass

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås