NRK Meny
Normal

– Nabo holdt flammene unna hus med hageslange

Brann i skog og gress truet flere bolighus på Sotra. – Jeg så flammer veltet opp mot himmelen, sier Magne Årdal.

Brann

ETTERSLUKKING: Brannvesenet driver i 22-tiden med etterslukking. – Terrenget dynkes i vann. Vi kan ikke etterlate oss en eneste glo, så tørt som det er nå, sier vaktkommandør Jan Henning Fossedal.

Foto: NRK-tipser

Rundt klokken 21.15 fikk brannvesenet melding om at det brant i skog og gress tett opp mot bebyggelse på Stølaleitet på Sotra utenfor Bergen.

– Naboer har meldt fra om store flammer, og sier at bebyggelse og biler er truet. Blant annet skal noen grantrær ha tatt fyr. Folk på stedet opplever det som dramatisk, sa vaktkommandør Jan Henning Fossedal i brannvesenet klokken 21.30.

– Flammer sto til værs

Magne Årdal var en av dem som oppdaget brannen og fikk varslet brannvesenet.

– Jeg bor rett i nærheten, og merket lukten av noe som brant. Jeg tittet ut, og så røyk komme fra tretoppene, forteller Årdal.

Han hoppet i bilen og møtte på en til mann som hadde oppdaget røyken. Sammen kjørte de videre.

– Vi så bare røyk og flammer stige i været fra lyngen og skogen. En mann sto der og forsøkte å slukke med hageslange, og forsøkte å gjøre det godt han kunne, forteller Årdal, som da varslet brannvesenet.

Skremmende

En annen som kom til stedet var Christian Morlandsstø (20).

– Det var ingen hjemme i huset som var nærmest brannen.En nabo med hageslangen klarte å holde flammene litt unna et hus der, frem til brannvesenet kom, forteller han.

20-åringen forteller at det har vært sterk vind i området i kveld, og at han opplevde situasjonen som skremmende.

– Jeg har jo den store Sotra-brannen frisk i minnet, og vet at selv små gressbranner kan bli ganske store under slike forhold. Heldigvis ser det ut til å ha gått bra, sier Morlandsstø.

Dynker terrenget med vann

Deretter sørget Årdal for at veien opp til stedet ble tømt, slik at brannbilene kunne komme seg forbi.

Klokken 21.45 melder brannvesenet at brannen skal være under kontroll.

– Det vil bli etterslukket kraftig, i og med at det er så høy skogbrannfare. Terrenget dynkes med vann. Det er ikke mye som skal til nå for at det tar fyr i terrenget, og vi må sørge for at det ikke er en eneste glo igjen på stedet, sier vaktkommandør Fossedal i brannvesenet.

Grunnet varmen og oppholdsværet på Vestlandet de siste par ukene, er det for tiden svært stor skogbrannfare i Hordaland.

Det ble tirsdag forbud mot flatebrenning og gress- og lyngsviing i Bergen, Samnanger og Osterøy kommuner. Onsdag ble dette også innført i Sotra-kommunene Fjell og Sund.

Siste video

Folk stilte seg opp for å sjå E39-krysset bli til. Då fekk kontrollingeniør Willy Stenbakk en idé.