Skogbrann i Os

Brannvesenet med hjelp fra Sivilforsvaret, Heimevernet og frivillige jobber hardt for å få kontroll over en større gress- og lyngbrann ved Ulven leir i Os kommune.

Video nsps_upload_2009_6_17_14_48_41_1350.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Problemet nå er mangel på vann.

Terrenget er ulent og bratt, noe som gjør slukkingsarbeidet vanskelig for brannvesenet. Det ble derfor tidlig bedt om bistand fra et helikopter.

Helikopter slukker skogbrann
Foto: NRK

Klokken 16.30 var et helikopter på plass for å hjelpe til med slukkingen. De hadde tekniske problemer som måtte rettes opp. Dermed tok det litt ekstra tid før de kom i gang. Helikopteret henter vann fra Mikkelvann, og kan ta 3000 liter om gangen.

Brannvesenet opplyser at det brenner på tre forskjellige steder i området.

Henter vann

- Det er nok 100 mål som alt er utbrent, og vi har ikke kontroll. Det vi jobber med nå klokken 17 er å omringe brannen, men det er svært bratt og et vanskelig område, sier Tore Kallekleiv fra brannvesenet.

Han har vært oppe i et fly og sett på området. Mannskaper jobber også med å sikre bebyggelse som kan være truet dersom brannen sprer seg ytterligere. Vinden har tatt seg opp de siste timene og det gjør slukkearbeidet vanskelig.

- Det er ikke noe vannverk i området så vi er avhengig av å finne alternative vannkilder, sier han. Det har de gjort ved å hente vann fra Mikkelvann.

- Dette tar tid

I følge NRK sin reporter på stedet henger det folk i fjellveggen og de har trukket opp slanger for å komme til. Ved 18-tiden begynte det å regne, men foreløpig er ikke dette nok til å slukke brannen. Brannmannskapene regner med å bruke flere timer for å få full kontroll.

- Vi må nok ha folk her i natt, og regner med at vi også må bruke morgendagen for å få kontroll, sier brannsjef i Os Stein Gjøsund onsdag kveld.

Brannen har gått i dybden og det gjør slukningsarbeidet vanskelig. Mannskapene er delt inn i fire sektorer. Nå settes det opp pumper for å få vann inn i området.

LES OGSÅ: Kontroll på brannen

Skogbrann

Terrenget er ulent og bratt, noe som gjør slukkingsarbeidet vanskelig for brannvesenet.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Sprer seg med vinden

- Det ser ut som om brannen sprer seg i tilfeldig retning ettersom vinden blåser, sa innsatsleder Audun Hadler-Olsen klokken 15

Hva er årsaken til brannen?

- Det blir sagt at det skal ha vært militær skyting, men mer vet jeg ikke om det, sier han.

De fikk melding om brannen rundt klokken 13.30.

Også brann i Fyllingsdalen

Også i Vassteigen i Fyllingsdalen ble det klokken 15.00 meldt om gressbrann. Brannvesenet kom fort til stedet og fikk den under kontroll.

Det er ikke meldt om stor skogbrannfare i området, men det har vært tørt og ikke mye regn.