NRK Meny
Normal

Skipet fullt av kulehull

Piratene skjøt mot dører, vegger og vinduer. - Det kunne gått galt, sier Jan Fredrik Meling.

Jan Tangenes, kaptein på Viking Forcados

SKJØT MOT DØREN: Kaptein Jan Tangenes peker på låsen som tydelig bærer merker fra piratenes kuler.

Foto: Eidesvik Offshore


– Det er utrolig hvor fattet mannskapet tar situasjonen, forteller Jan Fredrik Meling.

Han er administrerende direktør i Eidesvik Offshore. Natt til tirsdag opplevde han alle rederes skrekk, da skipet Viking Forcados ble angrepet av pirater.

Mannskapet på 52 om bord skalket alle luker og holdt skipet hermetisk lukket til faren var over. Torsdag gikk Meling selv om bord i skipet, sammen med en prest fra Sjømannskirken. Skipet ligger nå til kai i Kamerun.

- Kunne gått galt

Operasjonssjef Jan Lodden, administrerende direktør Jan Fredrik Meling og kaptein Jan N. Tangenes

HER VAR PIRATENE: Operasjonssjef Jan Lodden, administrerende direktør Jan Fredrik Meling og kaptein Jan N. Tangenes viser hvor nær piratene var natt til tirsdag. Låsen på døren er skutt i stykker og en ser kulehull på veggen til høyre.

Foto: Eidesvik Offshore

- Mannskapet tar dette utrolig bra. Idet det skjedde var det dramatisk for dem, men de opptrådte rolig og profesjonelt. Hadde de ikke gjort det kunne dette gått galt. Vi er stolte av dem, enkelt og greit, sier Meling til NRK Hordaland.

Den administrerende direktøren blir i Kamerun noen dager for å bistå mannskapet. Presten fra Sjømannskirken tilbyr mannskapet samtaleterapi. Torsdag har rederiledelsen hatt møte med alle ombord.

Til Haugesunds Avis forklarer Meling hvordan skipet ser ut etter at de ubudne gjestene hadde vært ombord.

– Fra kaien er det umulig å se at skipet har vært beskutt. På nært hold kan man se merker etter kuler, og et par steder har de gått gjennom veggen. Noen ruter og en lås er også skutt i stykker, beskriver han.

- Utrolig fattet

- Vi er her for å prøve å forstå hva de har vært igjennom. Når de kommer hjem vil vi gjennom vår rederihelsetjeneste ha en oppfølging for dem som eventuellt måtte få reaksjoner i ettertid. Men foreløpig er det utrolig hvor fattet de tar denne situasjonen, forteller Meling, som har tatt med seg mannskapet på middag på land torsdag kveld.

- Ja, i kveld er alle på land og har sosial sammenkomst med middag, forteller informasjonsansvarlig i Eidesvik Offshore, Sigbjørn Næsse.

Viking Forcados
Foto: Kart:NRK / Eidesvik Shipping / Scanpix

LES MER OM KAPRINGEN:

Norsk skip angrepet av pirater

Sjømannskirken sender hjelp

Utenriksministeren om angrepet:

Video nsps_upload_2009_1_13_10_34_49_2229.jpg

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Se forskerne undersøke hvalen
Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.