Skepsis mot militærsport

Naboer i Arna reagerer på at en militær ungdomsklubb i området leker full krig med softguns, helikopter og kamuflasjeutstyrte soldater.

Skytter i Arna militær ungdomsklubb
Foto: Therese Grimstad Pisani / NRK

Med såkalte softguns som svir men ikke skader alvorlig, helikoptere, militære kjøretøyer og militært utkledde folk i fullt kamuflasjeutstyr har klubben Nazarian etablert et militærsportsmiljø i Espeland utenfor Arna.

Det ligner på krig, men klubbens medlemmer kaller det sport.

Adrenalinkick

- Det er et adrenalinkick som all annet ekstremsport. Disse kulene svir såpass når du blir truffet at du går ikke akkurat og gleder deg til å bli truffet. Du spiller ditt beste for å unngå treff, sier Varg Breivik som startet opp den militære fritidsklubben. 

Paramilitær marsjering
Foto: Therese Grimstad Pisani / NRK

Den spesielle sporten han snakker om kalles Air soft. Arna-klubben Nazarian vil bli best i landet. For å klare dette kjører de full millitær disiplin med fysiske avstraffelser og marsjering langs veiene i Arna.

Kan dette virkelig være en morsom fritidsaktivitet?

- Ja, det er ganske kjekt. Jeg stortrives her, det er et av de bedre alternativene etter at jeg flyttet til Arna, sier Jan-Helge Olsen.

- Hva er det som er så kjekt?

- Det er samholdet og kameratskapet i klubben. Vi kommer oss ut i friluft, sier Olsen.

Sammen med ca tjue andre i alderen 12 til 42, trener han krig flere ganger i uken.

Naboene er skeptiske

Men ikke alle deler gleden over militærleken.

Folk i Arna er bekymret over marsjering og skyting med pistoler i nabolaget.

- Det er helt åpenbart en stor skepsis til hele opplegget. Det er klart vi reagerer på det, både blant ungdom og voksne som har kontakt med klubbmedlemmene, sier Geir Dale.

- Uten at vi vet at det foregår noe ulovlig i bakgrunnen her, er det likevel en generell skepsis til at dette foregår. Vi er redd for at det skal utvikle seg negativt, sier Dale.

Politiet har varslet PST 

Så redd har bygdefolket vært at det har haglet inn bekymringsmeldinger til Arna og Åsane politistasjon. Politiinspektør Magnus Stub Nilsen kan fortelle at politiet holder Nazarian under oppsikt.

- Vi kjenner jo til det. Sammen med denne politistasjonen og politiets sikkerhetstjeneste, PST, er vi kjent med aktivitetene i Arna.

- Vi vil ha fokus på disse paramilitære gruppene som det er ganske mange av etterhvert. Det er et regelverk som regulerer bruken av såkalte softguns generelt, blant annet en 18 års aldersgrense.

Varg Breivik i Nazarian paramilitære ungdomsklubb
Foto: Therese Grimstad Pisani / NRK

Men Nazarian avviser kritikken, og hevder politiet kaster bort tiden sin på å kontrollere gruppen.

- Vi bruker utrolig mye tid og energi på dette. Vi hadde ikke giddet å gjort dette for å leke idioter i gaten. Vi håper folk tar oss som en seriøs sportsklubb, for det er det vi er, sier Varg Breivik.

Nazarian har skaffet seg helikopter til krigslek
Foto: Therese Grimstad Pisani / NRK