NRK Meny
Normal

– Han har små sjanser til å bli byrådsleder

Dag Skansen går nå åpent ut med sitt kandidatur til å bli byrådsleder for Høyre i Bergen. Dermed står partiet med tre kandidater før nominasjonskampen i høst. – Det kan bli «jubalong», sier valgforsker Frank Aarebrot.

Dag Skansen bystyret

VIL BLI BYRÅDSLEDER: Dag Skansen leder Høyre sin bystyregruppe. Nå vil ha ta over byrådet.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Ragnhild Stolt-Nielsen

UTFORDRES: Ragnhild Stolt-Nielsen utfordres om jobben som byrådsleder.

Foto: Ingrid Hognaland / NRK

Sittende byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen får to kandidater å bryne seg på i nominasjonskampen i høst. Tidligere i sommer gikk Martin Smith-Sivertsen ut med sitt kandidatur til å ta over jobben hennes.

Taper Stolt-Nielsen nominasjonskampen om førsteplassen på listen til neste høsts valg, vil hun gå av allerede i høst. Dermed kan Smith-Sivertsen eller Skansen ta over som Bergens politiske overhode allerede i 2014.

Skansen har tidligere sagt at han stiller seg disponibel for partiet i de verv han ønskes i, men det er først nå at han går åpent ut med sitt kandidatur.

– Dette er jo egentlig bare en klarering. Jeg har sendt en e-post til lederne i Høyres bydelsforeninger fordi det var noe usikkerhet om jeg ville stille som kandidat, sier Skansen.

– Mange som støtter mitt kandidatur

Bydelsforeningene har frist til 1. september med å komme med innspill til kandidatene. Siden skal nominasjonskomiteen sette seg ned og lage sitt forslag, før det i oktober skal vedtas hvem som skal være Høyres listetopp til neste kommunevalgt i Bergen.

Martin Smith-Sivertsen

KANDIDAT: Martin Smith-Sivertsen er en av tre kandidater til topplassen på Høyres liste.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Det var Bergensavisen som i dag meldte at Skansen stiller som kandidat. 57-åringen leder Høyres bystyregruppe, og gjorde seg spesielt bemerket i bybanesaken, der han og Ragnhild Stolt-Nielsen hver for seg forhandlet seg frem til forskjellige avtaler med ulike partier.

Skansen har brukt ukene etter at Smith-Sivertsen lanserte sitt kandidatur på sonderinger internt i partiet.

– Jeg måtte finne ut om jeg hadde tilstrekkelig støtte for å stille som kandidat. Det har jeg nå fått verifisert at jeg har, ved at det er såpass mange som støtter mitt kandidatur.

– Hva legger du i tilstrekkelig støtte?

– Jeg mener at det er mange som sier at de vil ha meg som byrådslederkandidat og byrådsleder. Jeg har ikke noe antall, det vil avstemningen si noe om, sier Skansen.

Vil ikke selge seg

Den åpne nominasjonsprosessen om topplassen i Høyre er ny av året, og kan føre til et realt bikkjeslagsmål frem mot den endelige avgjørelsen senere i høst.

Det er partiet som har bestemt seg for dette, så får vi se hvordan det går og lære av det.

Dag Skansen

– Det er partiet som har bestemt seg for dette, så vi får vi se hvordan det går og lære av det, sier Skansen, som ikke vil si for mye om hvorfor han bør bli byrådsleder fremfor Stolt-Nielsen og Smith-Sivertsen.

– Jeg vil ikke ut i media og selge mitt kandidatur. Det er jo partiet som skal velge kandidaten, og ikke folket, påpeker Skansen.

– Arven etter Mæland svekker Skansen sjanser

Frank Aarebrot

SMÅ SJANSER: Valgforsker Frank Aarebrot levner Dag Skansen små sjanser til å bli byrådsleder.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Valgforsker Frank Aarebrot tror imidlertid Skansen har små sjanser til å nå opp i kampen mot de to andre kandidatene. Han peker på at kvinnen som løftet Høyre til nye høyder i Bergen, tidligere byrådsleder og nåværende næringsminister Monica Mæland, pekte ut Stolt-Nielsen som sin etterfølger og også har hatt et nært samarbeid med Smith-Sivertsen.

– Skansen har sikkert mye støtte i bystyregruppen, men når Monica Mæland satt som byrådsleder så lenge, sitter det nok litt i veggene at man skal støtte Stolt-Nielsen eller Smith-Sivertsen, i alle fall blant lokallagslederne, sier Aarebrot.

– Jeg tror sjansene hans er små, men jeg har respekt for at han stiller seg for hogg. Etter at han gikk åpent ut mot byrådslederen i bybanesaken, er det fair at han lar grasrota i Høyre få sjansen til å stemme på ham.

Aarebrot tror Høyre vil forsøke å la nominasjonsprosessen stille for seg, men tror det blir spennende dersom komiteen ikke er samstemte i sitt valg.

– Alle i Høyre kommer jo til å holde tett og si at det er nominasjonskomiteen som skal avgjøre dette, slik at de slipper å diskutere det åpent. Men det som blir spennende er jo om det kommer en delt innstilling. Da blir det «jubalong», tror Aarebrot.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo