NRK Meny
Normal

Forsker: – Ungdommenes Skam-debatt er mye mer interessant enn den i mediene

Medieforsker Synnøve Lindtner ved Universitetet i Bergen forsker nå på NRK-fenomenet Skam. Debatten målgruppen har i kommentarfeltet er mer interessant enn «voksendebatten», mener hun.

William og Noora

WILLIAM OG NORA: Forholdet mellom William og Noora i andre sesong av Skam er noe av det som nå blir forskning.

Foto: NRK

I disse dager lurer alt fra barn til pensjonister på hvem som er neste hovedkarakter i fjernsynsserien Skam. Men fjernsynsserien har også vekt en mer dyptgående og verdimessig debatt i Norge.

Den offentlige samtalen om serien blir nå til forskning.

– Ideen oppstod da Skam-debatten begynte i mediene i fjor vinter. Da var det mye diskusjon om forholdet mellom Noora og William i avisspalter og i kommentarer, noe som er mye mer enn en tenåringsserie normalt får, sier Synnøve Lindtner, postdoktor ved institutt for medievitenskap på Universitetet i Bergen.

Det var forskning.no som først omtalte saken.

Ungdomsdebatt mer interessant

Sammen med John Magnus Ragnhildson Dahl skal Lindtner forske på serien.

Lindtner sier at det ikke nødvendigvis er voksendebatten, hvor prominente norske journalister og kommentatorer tok del i debatten, som er interessant.

– Diskusjonen om Noora og William begynte i kommentarfeltene på seriens sider lenge før det kom i avisene. Ungdommer diskuterte ganske nyansert og avansert om William og Noora var bra for hverandre. Den debatten var mye mer interessant enn debatten i mediene, sier Lindtner.

Forskeren peker på at ungdommene har et annet forhold til karakterene, og var i stand til å vurdere hva Noora og William gjorde på en annerledes måte enn voksne.

– Serien har skapt en verdidebatt blant unge mennesker med utgangspunkt i noe de følelsesmessig ble engasjert i. Den har fått mye positiv omtale, men samtidig fått kritikk for å ikke vise gode nok forbilder.

NOORA?: Josefine Frida Pettersen måtte bevise at hun ikke var Noora.

Knyttes til demokrati

Rådet for anvendt medieforskning har gått inn med 280.000 kroner som støtte til prosjektet.

– Vi vil finne ut om Skam er viktig, hvorfor serien er viktig, og hvordan vi kan knytte dette opp mot teorier om demokrati, sier Lindtner.

Hun peker på at serien også har blitt en felles referanse, som dagens ungdomsgenerasjon har manglet.

– Vi ser at ungdommen har fått noe felles å snakke om, noe felles å bry seg om. Det er viktig i vår tid.

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.