Skal undersøke kvikksølvutslipp

Kystverket skal undersøke kvikksølvbeholderne i ubåtvraket utenfor Fedje. Med nye og bedre videobilder kan arbeidet med å hente ut kvikksølvet bli lettere.

Bildene er så tydelig at de kan se tøyduker og kartlegge havbunnen i 3D.

Se video fra vrakrestene på havbunnen

– Vi har aldri hatt så klare bilder før. Vi kan se mye mer av baugen nå, og håper at det vil være lettere å komme fram enn vi fryktet, sier prosjektleder Hans Petter Mortensholm.

Kystverket har gjort nye undersøkelser av vraket etter ubåten U 864. Havbunnen utenfor Fedje har blitt finkjemt med kamera av ROV fartøy. Flere kvadratkilometer med havbunn er også kartlagt.

Vil undersøke kvikksølv

Fortsatt vet ingen hvor mye kvikksølv som var med i ubåten, eller hvor mye som har lekket ut i havet. Det er gjort et anslag på 62 tonn, som ifølge Mortensholm ikke er mer enn en kvalifisert gjetning.

– Vi har gjort beregninger basert fra prøver vi har tatt i havbunnen rundt skipet, i fisk og etter hva som var bestilt med ombord i ubåten. Det blir likevel bare spekulasjoner, sier Mortensholm.

Rustet ned

Kystverket undersøkte flere beholdere da de kartla havbunnen i 2006. Da fant de at flere av beholderne hadde rustet, men ikke så mye at det var lekkasje.

– Nå vil vi gå inn for å se hvordan det står til med beholderne som er igjen i baugen. Videre undersøkelser vil også vise hvor mye vraket eventuelt har flyttet på seg, sier Mortensholm.

Siste video

Planetaten i Bergen kommune har lagt frem sitt forslag til ny trasé for Bybanen til Fyllingsdalen. Se hvordan de ser for seg den ti kilometer lange skinnegangen som vil koste minst 6,2 milliarder kroner.
En meteor eksploderte og brant opp i atmosfæren vest for Bergen i natt. De som var våken fikk seg et spektakulært show på nattehimmelen.
Har vunnet Statoil talentstipend på en million kroner.