NRK Meny
Normal

Skal undersøke kvikksølvutslipp

Kystverket skal undersøke kvikksølvbeholderne i ubåtvraket utenfor Fedje. Med nye og bedre videobilder kan arbeidet med å hente ut kvikksølvet bli lettere.

Bildene er så tydelig at de kan se tøyduker og kartlegge havbunnen i 3D.

Se video fra vrakrestene på havbunnen

– Vi har aldri hatt så klare bilder før. Vi kan se mye mer av baugen nå, og håper at det vil være lettere å komme fram enn vi fryktet, sier prosjektleder Hans Petter Mortensholm.

Kystverket har gjort nye undersøkelser av vraket etter ubåten U 864. Havbunnen utenfor Fedje har blitt finkjemt med kamera av ROV fartøy. Flere kvadratkilometer med havbunn er også kartlagt.

Vil undersøke kvikksølv

Fortsatt vet ingen hvor mye kvikksølv som var med i ubåten, eller hvor mye som har lekket ut i havet. Det er gjort et anslag på 62 tonn, som ifølge Mortensholm ikke er mer enn en kvalifisert gjetning.

– Vi har gjort beregninger basert fra prøver vi har tatt i havbunnen rundt skipet, i fisk og etter hva som var bestilt med ombord i ubåten. Det blir likevel bare spekulasjoner, sier Mortensholm.

Rustet ned

Kystverket undersøkte flere beholdere da de kartla havbunnen i 2006. Da fant de at flere av beholderne hadde rustet, men ikke så mye at det var lekkasje.

– Nå vil vi gå inn for å se hvordan det står til med beholderne som er igjen i baugen. Videre undersøkelser vil også vise hvor mye vraket eventuelt har flyttet på seg, sier Mortensholm.