Hopp til innhold

Nå får elever lære tegnspråk på ungdomsskolen

Bergen blir en av de første norske kommunene som tilbyr tegnspråk som valgfag. – Spesielt viktig for søsken til hørselshemmede, mener lederen for oppvekstkomiteen.

Hilde Maria Boberg Andresen

FORESLO TEGNSPRÅK: SV-representant i bystyret i Bergen, Hilde Maria Boberg Andresen, som her viser tegnet for inkludering, står bak forslaget om å tilby tegnspråk som valgfag på ungdomsskoletrinnet.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Tegnspråk er et norsk språk, som er førstespråket til veldig mange nordmenn. Derfor er det viktig at vi har et samfunn hvor flere kan dette språket, sier SV-politiker og tegnspråkstudent Hilde Maria Boberg Andresen.

I dag går bystyret i Bergen inn for et prøveprosjekt som skal bidra til at også ungdomsskoleelever i Bergen skal få lære seg tegnspråk.

Forslaget stammer fra SV-representanten.

– Jeg tror det er gøy for elevene å lære noe nytt, spennende og praktisk. Det kan også være nyttig i mange forskjellige yrker, sier Andresen, som mener ansatte i blant annet utelivsbransjen, lærere og yrkessjåfører kan ha bruk for å kjenne språket.

I første omgang skal elevene på Nattland skole i Bergen teste ut faget.

– Dette viser at du ikke trenger å være tegnspråktolk for å kunne tegnspråk. Det er en rekke utdanninger hvor dette kan være kult, sier Andresen.

– Må få øynene opp for tegnspråk

Fungerende leder i oppvekstkomiteen i Bergen, Per Arne Larsen (V), håper valgfaget kan føre til at flere får øynene opp for tegnspråk.

– Det er bra å kunne være en pioner på dette i Norge. Derfor er det viktig at flest mulig lærer språket, sier Larsen.

Per Arne Larsen

Per Arne Larsen

Foto: Sølve Rydland / NRK

Han trekker frem at et slikt valgfag vil være spesielt viktig for søsken til hørselshemmede.

– Dette er et kjempeviktig tiltak for dem. Vi har også tro på at dette på sikt vil kunne øke rekrutteringen til utdanning. Det har vi veldig stort behov for.

Håper på flere skoler

Fra og med skoleåret 2014/15 har alle elever på ungdomstrinnet i Bergen 57 timer valgfag hvert år. Det utgjør 171 timer over tre år.

Venstre-politikeren håper flere ungdomsskoler i byen etter hvert skal kunne tilby språket.

– Hvis dette blir vellykket, har Bergen etablert noe som veldig mange andre byer i landet kan ta del i, sier han.

Det er i dag svært få norske ungdomsskoler som tilbyr tegnspråk.

– Når jeg har sagt til folk at jeg kommer til å foreslå dette, har jeg fått masse tilbakemeldinger fra både hørende og døve. Det viser at tegnspråk er viktig. Det er inkluderende, men også fordi det er gøy og folk har lyst til å lære det, sier Andresen.