NRK Meny
Normal

Her er 48 timers salmemaraton i gang

Menigheten i Alversund kirke gjør noe ingen andre trolig har gjort før. De synger hele den nye salmeboken i ett strekk, inspirert av NRK.

Alversund menighet skal synge 899 salmer på 48 timer. Her er de akkurat i gang fredag morgen.

SE VIDEO: Alversund kirke satte i dag tidlig i gang 48 timers langt salmemaraton.

Alversund kirke

MARATON: Her i Alversund kirke vil salmene runge i time etter time denne helga.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK
Den nye salmeboken

KOM I FJOR: Den nye salmeboken kom i fjor, og inneholder 899 salmer – mange av dem hentet fra det internasjonale kirkesamfunnet.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Salmemaratonen i Lindås startet klokken 09.00 i dag, og er beregnet å vare i 48 timer, to hele døgn. Den nye salmeboken skal spilles og synges kontinuerlig fra samle 1 til salme nummer 899.

– Kirken blir døgnåpen gjennom hele maratonen, og alle som vil kan delta, forteller Odd Leif Mjøs, kantor og organist i Alversund kirke.

– Korsangere og folk flest får gjerne stikke innom og være her i kortere eller lengre tid, enten de vil synge eller bare være til stede og høre på, legger han til.

Da sangstuntet startet i dag tidlig var ordføreren i Lindås forsanger, og sakte, men sikkert seg folk inn i kirkedørene.

I videoen øverst kan du se starten på maratonen i dag tidlig.

– En skattkiste som må åpnes

Stuntet er et samarbeid med nabomenigheten på Radøy og Lindås. De tre organistene i kirkene står bak initiativet, og deler på å spille seg gjennom maratonen.

– Det blir nok noen pauser og noen timers søvn underveis, sier Gunnar Hageberg, organist i Lindås kirke.

Kollegaen fra Alversund har tenkt å prøve å være med hele veien.

– Jeg har planer om å stå hele løpet, sier Mjøs.

Den nye salmeboken kom i fjor, og erstattet da forgjengeren som hadde vært i bruk siden 1997.

Organister klare for salmemaraton

ÅPNER SKATTKISTE: – Den nye salmeboken er en skattkiste som må åpnes og brukes, sier de tre organistene. Fra venstre: Gunnar Hageberg (Radøy), William Kay (Radøy), Odd Leif Mjøs (Alversund).

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

– Det er en begivenhet for den norske kirken og hele Norge at vi får en ny salmebok. Her er 899 salmer å presentere og dette er å sammenligne med en skattkiste. Den må åpnes og brukes, sier Mjøs.

– Det er mye spennende nytt i den nye salmeboken, også fra den internasjonale kirken. Blant annet nummer 479, som er en tango. Den syns jeg er spennende. Den dukker vel opp til frokost lørdag morgen en gang, sier William Kay, organist i Radøy sokn.

Kopierer NRK

Menighetene i Nordhordland gjør med dette det samme som NRK gjennomfører senere i høst. 28. november synges og spilles hele den nye salmeboken fra perm til perm direkte på NRK.

Er vi veldig effektive kan vi klare i underkant av 19 i timen.

Odd Leif Mjøs, kantor og organist i Alversund kirke

Og det er fremdeles mulig for kor å melde seg på NRKs prosjekt. Fristen går ut på mandag 15. september. Meld ditt kor på her.

– Vi er ikke helt sikre på om det NRK eller Knarvikmila som har satt oss på ideen, Men det er i hvert fall en idé som kom ut av den nye salmeboken, da vi tenkte at vi måtte finne på noe, sier Mjøs.

Tre organister synger fra den nye salmeboken

48 TIMER? De tre organistene har ikke øvd på forhånd, men håper de blir ferdig en gang på søndag formiddag.

19 salmer i timen

Som forsanger til første sang har menighetene fått med seg KrF sin ordfører i Lindås, Astrid Aarhus Byrknes.

Når hun setter i gang, vil de få det passe travelt frem til søndag morgen. Et kjapt regnestykke tilsier at de må spille nesten 19 samler i timen for å rekke gjennom hele boken.

– Vi har ikke hatt noen prøve på dette, da ville vi vært slitne før vi begynte. Er vi veldig effektive kan vi klare i underkant av 19 i timen. Men det kan fort sprekke, sier Mjøs.

Organistene har tenkt å være strenge på tiden, og har ikke rom for lange pauser.

– Det må være utrolig effektivt. Du kan tenke deg til om det går ett minutt ekstra per salme, så blir det forferdelig sent.

– Håper vi blir ferdige

Om de faktisk kommer i mål med 899 salmer på 48 timer, gjenstår å se.

– Søndag morgen har vi forhåpentligvis kommet gjennom hele salmeboken. Om ikke, holder vi bare på litt lenger utover søndag formiddag. Det er ikke gudstjeneste i kirken søndag, så det går bra, sier Mjøs.

Organistene lover koselig stemning i kirkerommet gjennom hele maratonen.

– Det skal være passelig varme i kirken, tente lys og en fin opplevelse for alle. Folk kan komme og gå akkurat når de vil, sier Gunnar Hageberg.

Hør reportasjen fra Alversund kirke:

Menighet i Nordhordland gjennomfører denne helgen et stort salmaraton. Hele nye salmeboken skal gjennomgås på 48 timer.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Lervik
Forsvaret detonerte håndgranaten som onsdag ble funnet på parkeringsplassen ved legevakten.