NRK Meny
Normal

Skal sikre den sunkne Fedje-ubåten

Nå starter arbeidet med å ufarliggjøre den tyske kvikksølv-lasten på 150 meters dyp.

Nye bilder av Fedje-ubåten

UNIKE BILDER: Nye bilder av Fedje-ubåten viser hvordan den ligger i dag, 71 år etter forliset. Den sunkne farkosten er lastet med 1857 kvikksølvbeholdere og utgjør en stor trussel for havmiljøet.

Foto: Kystverket

På oppdrag fra Kystverket skal selskapet Rambøll bidra med å sikre skråningen som den torpederte båten ligger på 150 meter under havoverflaten.

Arbeidet starter i mai og skal være ferdig i løpet av juni.

– Ubåten har delt seg i to. Baugen ligger i en ustabil skråning som risikerer å rase når kystverket senere skal trygge vraket. Første ledd i sikringen er å legge ut en støttefylling i front av skråningen. Vi har dyktige entreprenører som utfører jobben, sier Tom Øyvind Jahren fra Rambøll til NRK.

Ubåt ved Fedje

UBÅTFORLIS: Straks den tyske U-864 traff havbunnen i 1945, ble den en miljøtrussel for havet ved Hordalandskysten. Hele besetningen på 73 mann omkom i forliset.

Full av kvikksølv

Den sunkne farkosten er lastet med 1857 kvikksølvbeholdere og utgjør en stor trussel for havmiljøet.

– Rambøll skal se til at vi og de andre selskapene gjør jobben på riktig måte, og sikre at miljøovervåkningen går riktig for seg sier prosjektleder Hans Petter Mortensholm i Kystverket til BA.

Straks den tyske ubåten U-864 traff havbunnen i 1945, ble den en miljøtrussel for havet ved Hordalandskysten. Hele besetningen på 73 mann omkom i forliset.

Et femtitalls tyske Ubåter gikk ned utenfor Norskekysten under andre verdenskrig, men U-864 hadde den klart mest miljøfarlige lasten.

Konsekvensene ved å ikke gjøre noe med vraket er at 67 tonn kvikksølv kan spres ut i sjøen og tas opp i næringskjeden.

Skandi Skolten

OVERVÅKER: Den tyske ubåten U-864 ble oppdaget utenfor Fedje i Nordhordland i 2003. Her «Skandi Skolten»som overvåker havaristen.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Fiskeforbud

Ubåten ble oppdaget utenfor øya Fedje i 2003. Lastet med kvikksølvbeholdere, og på ustabil grunn, utgjør den en stor trussel for havmiljøet rundt.

Et 30.000 kvadratmeter stort område rundt vrakdelene er forurenset av tungmetall.

I 2006 la Kystverket ned fiske- og ferdselsforbud i området over ubåten.

Det har vært store diskusjoner om hvorvidt båten skal heves eller dekkes til, og ennå har man ikke kommet frem til en endelig konklusjon.

Siste video

Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.
Programleder: Mariann Reikerås