NRK Meny
Normal

Skal en kvinne trene herrelandslaget?

– Jeg tror det ville blitt revolusjonstilstander i norsk fotball om en kvinne erstattet Per-Mathias Høgmo som landslagstrener, en revolusjon fotballen trenger, sier redaktør og fotballsupporter, Gjert Moldestad.

Herrelandslaget i fotball

INGEN KVINNER: Per-Mathias Høgmo trener i dag landslaget. Kan han i fremtiden bli erstattet av en kvinne?

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Det er i en kronikk i Bergens Tidende i dag han ta opp spørsmålet. Selv er han ansvarlig for Branns supporterblad, «Den 12. mann», og er også vinner av Bergens likestilling-, inkludering- og mangfoldspris.

– Kvalitet og kompetanse

Selv trekker han frem Lillestrøms suksesstrener Monica Knudsen, som en trener som også bør være aktuell for lag på herresiden. To cupgull på rad har gjort laget til en stor suksess de siste årene.

– Hun har jo fått veldig mye skryt for jobben sin. Nå er de litt bekymret i Lillestrøm sitt damelag fordi det koster penger å ha henne der. Det kan være at de mister henne. Da tenker jeg at for en kompetanse hun sitter på. Den burde man benyttet seg av på herresiden.

Monica Knudsen

MONICA KNUDSEN: Suksessrik trener i Lillestrøm. Gjert Moldestad mener hun bør være aktuell for jobber i herrefotballen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

I dag finnes det ingen kvinnetrenere blant topplagene på herresiden. Gjert Moldestad lurer på hvorfor.

– Det som bør være viktig er jo kvaliteten og kompetansen til treneren. At de kan fotball og har noe å vise til. Da bør det ikke bety noe om det står en M eller K i passet.

Tror tribunen er et problem

– Tror du noen lag på herresiden i dag tør å tenke tanken å engasjere en kvinne som trener?

– Nei jeg tror ikke det. Som jeg skriver i kronikken tror jeg dette ville ført til revolusjonstilstander i norsk herrefotball. Samtidig tror jeg det er dette vi trenger. Det er virkelig på tide.

Gjert Moldestad

EN BRANNFAKKEL: Gjert Moldestad etterlyser kvinner på trenersiden i norsk herrefotball.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Hvem ville slitt mest dersom dette ble en realitet?

– Jeg tror kanskje at folket på tribunen lett ville hevdet at treneren ikke hadde den rette kompetansen. Vi hører ofte at damene, ja de gjør det jo bra, men nivået i kvinnefotball er jo ikke like høyt som i herrefotball.

– Blant spillerne tror jeg man fort hadde sett at det ikke handlet om kjønn. Når Gro Harlem Brundtland ble statsminister i Norge første gang ble jo det fulgt av en stor debatt om hun egentlig var kvalifisert. Nå har vi fått Erna Solberg som statsminister. Nå ble det ingen debatt. Slik bør det også være i fotball. Det bør ikke handle om kjønn, men om ferdigheter i fotball.

Mener det må stilles krav

Gjert Moldestad mener det kanskje må settes krav til kvinnerepresentasjon også i herrefotball.

– Kanskje bør alle klubber være nødt til å ha en kvinne i støtteapparatet, sier Moldestad. Han har i dag fått flere positive reaksjoner til forslaget sitt.

Hva synes du? Bør kvinner slippe til som trenere for topplag og landslag på herresiden?

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik