NRK Meny
Normal

Skal bygge første trinn ved Vøringsfossen

Første byggetrinn ved Vøringsfossen skal nå påbegynnes. Statens vegvesen har valgt Mesta til å gjøre jobben.

Dårlig sikkerhet

SKAL SIKRES: Skissen viser hvordan utbyggingen rundt Vøringsfossen skal bli.

Foto: Carl-Viggo Hølmebakk AS Arkitektkontor / Illustrasjon

Startsignalet på prosjektet går i begynnelsen av august i år.

Hoveddelen skal utføres i stål, og prosjektet beskrives som et krevende utbyggingsprosjekt.

Vøringsfossen er en av Norges best besøkte turistattraksjoner. Men området rundt er preget av langvarig slitasje, og er ikke sikret godt nok. Tre personer har mistet livet i fossen de siste fem årene, den siste var en russisk kvinne sommeren 2014.

Svært fornøyde

Mesta som nå har fått kontrakten for 1. byggetrinn er svært fornøyde med at vegvesenet har gitt dem kontrakten. Distriktssjef for Mesta, Lars Kristian Eidnes sier de har god erfaring med lignende arbeid.

– Vi har opparbeidet en god del erfaring med bygg som Allmannajuvet langs Nasjonal turistveg Ryfylke, i tillegg til arbeid med skilting i Hardanger, Odda og Rogaland, sier han.

Vøringsfossen

BEDRE TILGJENGELIGHET: Det nye prosjektet skal gi bedre tilgjengelighet for publikum, samtidig som at sikkerheten blir høyere.

Foto: Carl-Viggo Hølmebakk AS Arkitektkontor / Illustasjon

Mye skal bygges i prosjektet over de fem neste årene. Området skal få nye utsiktsplattformer, en gangbro over elven, nye stier og forbedrede publikumsfasiliteter, som parkering og toaletter.

– Etter en lang prosess er det veldig gledelig å signere utførelseskontrakten for 1. byggetrinn og jeg tror vi har fått en meget kompetent entreprenør til å utføre denne kompliserte og utfordrende oppgaven, sier Kjersti Wold, prosjektleder i Statens vegvesen.

Ferdig i 2020

Byggeprosjektet vil bli delt i flere faser. Første byggetrinn gjennomføres i 2015–2017 og omfatter utsiktsplattformer og parkering på Fossli. Attraksjonen vil være åpen for publikum hele byggeperioden. Hele prosjektet skal stå ferdig i 2020.

Oppgraderingen ved Vøringsfossen er et spleiselag mellom Statens vegvesen, Eidfjord kommune, Hordaland fylkeskommune og Hardangerrådet.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Se forskerne undersøke hvalen
Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.