NRK Meny
Normal

Sju voldtektssaker på ett år

VOSS (NRK): I denne skibygda har sju kvinner vært utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk det siste året. – Sakene har topp prioritet, lover lensmannen.

Voldtekt i Brynagjelet på Voss

PÅ JAKT ETTER SPOR: Kriminalteknikere i arbeid i Brynagjelet etter den første av de sju voldtektssakene som har rystet skibygda det siste året. Natt til onsdag skjedde det igjen.

Foto: Arne Hofseth

Senest natt til onsdag skal en kvinne ha blitt voldtatt på Voss. En mann i 40-årene er arrestert og siktet i saken.

Ivar Hellene, lensmann på Voss i Hordaland

JOBBER FOR FULLT: Lensmann Ivar Hellene ved Voss lensmannsdistrikt.

Foto: Per Vidar Raunholm / NRK

– Siden oktober i fjor har vi mottatt sju anmeldelser. Dette er et høyt tall, og hver voldtekt er én for mye, sier lensmann Ivar Hellene i Voss lensmannsdistrikt.

Lensmannen sier at politiet ikke ser noen sammenheng mellom de anmeldte voldtektene.

– Det er ikke uvanlig at vi får inn slike anmeldelser. Ofte har de skjedd for en tid tilbake, og som vi får til etterforskning. Da har saken topp prioritert og vi bruker de ressursene vi har, sier lensmannen til NRK.

Når man er på fest kan man kanskje ta visse forbehold: Velge hvem man vil oppholde seg med, og ikke drikke seg for beruset.

Ivar Hellene, lensmann

Dette er sporene politiet jobber etter

I to av sakene står politiet uten spor, i de fire andre har politiet følgende opplysninger:

  • September 2014: Voldtekt på Voss anmeldt 10. august i år. De involverte kjenner hverandre.
  • 6. desember 2014: Kvinne i 30-årene meldte at hun var blitt voldtatt av en mann i Brynagjelet. En mann ble dagen etter arrestert og siktet. Han ble dømt til fengsel i seks år i Nordhordland tingrett.
  • 21. desember: Mann bosatt i vossedistriktet arrestert og siktet for å ha voldtatt konen sin. Mannen sitter fortsatt i varetekt. Politiet på Voss sier de snart er ferdig med etterforskningen og at den da blir sendt til påtaleavgjørelse.
  • Mars 2015: Voldtekt anmeldt på Voss. Nære relasjoner, anmeldt 1. oktober. Politiet er tilbakeholdne med opplysninger.
  • 24. juni 2015: En kvinne på 18 år utsatt for en «uønsket seksuell handling» like ved Voss stasjon. Ukjent gjerningsmann, ingen tekniske spor.
  • 26.7. 2015: En kvinne i midten av 20-årene overfalt og forsøkt voldtatt av to menn ved utestedet Tre Brør på Vangen. Ingen er pågrepet. Politiet har heller ingen DNA-spor.
  • 13.10. 2015: Voldtekt, kjenner hverandre, ikke nære relasjoner. En siktet og sluppet løs.
Voldtekt i Brynagjelet på Voss, presenning

SEKS ÅRS FENGSEL: En mann er dømt til fengsel i seks år etter en voldtekt her i Brynagjelet på Voss i desember i fjor. Politiet har hengt opp en presenning for å verne om eventuelle funn.

Foto: Arne Hofseth

– Prioritet nummer én

– En person har sittet varetektsfengslet i nesten ett år. Er ikke dette lenge?

– Jo, men det er mange årsaker til at han har sittet så lenge. En annen er at vi må ha svar på prøvene vi har sendt inn.

– Har vossingene grunn til å gå rundt og være engstelige?

– Nei, det synes jeg ikke, økningen kan være tilfeldig. De tre styggeste episodene har skjedd i sentrum der ukjente har angrepet kvinner, og vekker selvsagt en viss frykt. De andre har skjedd på fest og slike ting, der man kanskje kan ta visse forbehold selv: Velge hvem man vil oppholde seg med, og ikke drikke seg for beruset, sier lensmannen.

– Hva er status for sakene det siste året?

– Sakene som har skjedd for flere år siden er selvsagt vanskelige. En av de nye sakene er ferdig etterforsket og avgjort i retten. Her fikk en av de domfelte seks år. I de øvrige sakene jobber vi intensivt, og de er prioritet nummer én, sier Ivar Hellene.

Siste video

I minst 50 km/t kjører brøytebilen på en gangvei ved E39 som brukes som skolevei.
Programleder: Mariann Reikerås
Programleder: Mariann Reikerås