NRK Meny
Normal

Sju ting som skjedde sist Brann røk ut i 1. runde

Bergens stolthet tangerte 77 år gammel skamplett. Her er litt av det som preget verden sist Brann forsvant på hodet ut av NM allerede i første forsøk.

brann

YDMYJET: Vegard Savland og Førde herjet med Branns Viljar Vevatne og Jonas Grønner Brann. Etter 120 minutter var sunnfjordingene tryggest fra straffemerket.

Foto: Blom, Christian / NTB scanpix

1939 var ikke et godt år verken for Brann eller for verdenshistorien. Frem til i går var året sist gang rødtrøyene forsvant ut av norgesmesterskapet i fotball nesten før det var begynt. Bortekampen mot Djerv 1919 i 1. runde endte med ekstraomganger. Da dommeren blåste av etter 120 minutter, stod det 4-3 i vertenes favør.

Adolf Hitler.

INVADERTE POLEN: Adolf Hitler hadde fortsatt ikke rykket inn i Polen da Brann røk ut av cupen.

Foto: AP

Først nå i 2016 klarte Brann å gjenta denne fadesen, da de røk 5-4 på straffer mot Førde i går .

Internasjonalt huskes 1939 selvsagt langt bedre for at den lille østerrikeren med barten virkelig begynte å lage alvorlige problemer i Europa. Men Adolf Hitler hadde faktisk ennå ikke invadert Polen da Brann røk ut av cupen. Det skjedde først 1. september, som bt.no påpekte i går.

Her er en liten liste over hva annet som skjedde i Norge og verden sist Brann sa takk for seg så tidlig i cupen.

Franco tar makten i Spania

General Fransisco Franco stod igjen som seierherre etter den spanske borgerkrigen (1936-1939) og hadde makten i landet helt frem til sin død i 1975. I løpet av denne perioden utviklet han Spania til et markedsstyrt diktatur, preget av sterk proteksjonisme og antikommunisme. Landet forholdt seg nøytralt under andre verdenskrig og utviklet etter krigen tette bånd til USA. Franco-diktaturet ble offisielt fordømt av den spanske nasjonalforsamlingen i 2007.

Batman blir født

Christian Bale som Batman i The Dark Knight

HOLDER SEG GODT: Christian Bale som Batman i filmen 'The Dark Knight'

Foto: 2002 SNOWBOUND, ALL RIGHTS RESERVED

Den populære tegneserie- og filmfiguren dukket for første gang opp i april 1939, i historien «The Case Of The Chemical Syndicate». Figuren ble funnet opp av tegner Bob Kane og manusforfatter Bill Finger hos tegneseriesyndikatet DC Comics. Batman, eller «Lynvingen» på norsk, var urovekkende brutal mot sine motstandere i starten. Figuren ble så populær at han fikk sitt eget blad året etter, egen tv-serie på 60-tallet og en rekke spillefilmer fra 1989 og oppover årets «Batman vs. Superman»

Lee ser den siste offentlige halshuggingen

Sir Christopher Lee (1922-2015), her i rollen som Saruman fra Ringenes Herre-filmene

VAR PUBLIKUMMER: Skuespiller Christopher Lee, her som Saruman i Ringenes Herre-filmene, var i Paris og så den siste halshuggingen da han var 17 år.

Foto: SF Norge

Tyske Eugen Weidmann (31) ble 17. juni 1939 den siste som ble henrettet offentlig med giljotin i Frankrike. Weidmann ble dømt for seks drap, kidnapping og ran og ble dømt til døden. 31-åringen ble halshugget utenfor fengselet. Publikums oppførsel under Weidmanns henrettelser var så voldsom at president Albert Lebrun umiddelbart etterpå forbød offentlige henrettelser. En av årsakene var blant annet at det ble tatt både bilder og film av den makabre hendelsen. Skuespiller Christopher Lee, kjent for roller som Dracula og Saruman, var til stede ved halshuggingen.

«Tatt av vinden» har premiere

Vivien Leigh og Clark Gable i "Tatt av vinden"

KLASSIKER: Vivien Leigh og Clark Gable i 'Tatt av vinden'.

Foto: Nordfoto / SCANPIX

– Frankly, my dear, I don't give a damn.

Rhett Butlers legendariske siste ord til Scarlett O'Hara i klassikeren «Gone With The Wind»/«Tatt Av Vinden» er et av filmhistoriens mest berømte øyeblikk. Det nesten fire timer lange romantiske dramaet med stjerneskuespillerne Clark Gable og Vivian Leigh regnes for å være en av de største filmene som noensinne er laget. Filmem om den amerikanske borgerkrigen og gjenoppbyggingen etterpå vant hele åtte Oscars.

Al Capone blir løslatt

Al Capone og advokaten Abe Teitelbaum

BLE SYK: Al Capone og advokaten Abe Teitelbaum fotografert under rettsprosessen. Gangsteren ble alvorlig syk under fengselsoppholdet etterpå.

Foto: AP

Kjendisgangsteren over alle var konge i Chicagos underverden fra han var 27 til han var 33 år. Myndighetene fikk til slutt fengslet og dømt ham for skatteunndragelse. Under tiden i fengsel var Capone sterkt preget av skrantende helse relatert til syfilis, gonorre og kraftig kokainforbruk. 16. november 1939 slapp han derfor ut på prøve og ble sendt rett på sykehus. Den mentale helsen fortsatte å gå nedover, og Capone døde av slag i 1947.

Sovjet angriper Finland

Stalin

GIKK TIL KRIG: Josef Stalin invaderte Finland i november 1939.

Foto: AP

30. november 1939, mens Hitler var i gang med andre verdenskrig litt lenger sør, gikk Sovjetunionen inn i Finland med 460.000 soldater for å sikre seg landområder på Det karelske nes innerst i Finskebukta. Stalin møtte uventet sterk motstand hos finnene, som overraskende klarte å stoppe de sovjetiske styrkene. Likevel fikk Stalin landområdet han ønsket seg. Da fredsavtalen ble signert 13. mars 1940, måtte Finland gi naboen i øst et landområde som utgjorde 10 prosent av Finlands territorium.

Hardy best i by'n

Tilbake i norsk fotball, så var det slett ikke Brann som var Bergens stolthet i 1939. Som 1. runde-tapet mot Djerv 1919 indikerer, var ikke rødtrøyene helt oppe i toppen i denne perioden. Brann kom på tredjeplass i Norgesseriens 6. distrikt, bak Hardy og Djerv. Hardy gikk videre til sluttspillet og tapte slutt for Fredrikstad i semifinalen.

Tina Turner åpnet sin nye turné i Kansas City

THE BEST: Tina Turner er fortsatt simply the best, noe som er mer enn hva man kan si om Brann.

Foto: Orlin Wagner / AP

Brann gjorde det skarpere både i friidrett, bordtennis og slålåm enn i fotball.

Ellers kan vi nevne at Glenn Miller hadde en åv årets største hits med «Moonlight Serenade», Johan Nygaardsvold (Ap) var statsminister, samt at kjendiser som John Cleese, Tina Turner, Neil Sedaka, Ralph Lauren og Francis Ford Coppola alle ble født dette året.

KILDER: Wikipedia, Store Norske Leksikon, NRK

Siste video

Da Tony Martin syklet opp Fløyen grep politiet inn mot en tilskuer som kom for nærme.
Vi flyttet studioet vårt ned til sentrum i anledning sykkel-VM
Opp mot 15.000 publikummere fant veien til Fløyen i Bergen under dagens temporitt.