Sjømannen Trond ble spesialpedagog for å følge opp sin utviklingshemmede sønn

– Yngve har ført meg dit jeg er i dag. Han fikk meg på rett hylle i livet, sier Trond Løvdok (68).

Trond Løvdok og sønnen Yngve Løvdok

TETT KNYTTET: Trond Løvdok og sønnen Yngve er mye sammen, men nå lever sønnen helt selvstendig og klarer seg fint på egen hånd.

Foto: Monster/NRK

Drammenseren, som er bosatt i Os sør for Bergen, er født 23. januar 1951, samme dag som TV-kjendis Dan Børge Akerø.

I NRK-programmet «Datoen» mandag forteller de begge, samt Bjørg M. Aasen fra Moss, om sine liv og hvilke veivalg som ble avgjørende hver på sin kant.

– Vi har alle en historie, og det var dette som formet meg. Yngste sønnen min var veldig gira på at jeg skulle være med, og det har vært en artig opplevelse, forteller drammenseren.

Tok avgjørelsen etter rakettangrep

Han var bare 15 år gammel da han dro hjemmefra og mønstret på en båt som annenkokk. Livet til sjøs bragte ham senere til Midtøsten i starten av oljekrisen som kom på grunn av krigen mellom Iran og Irak.

– Jeg husker at vi skulle inn til Kharg for å laste olje. Det var frivillig å reise inn, men du visste at du stod uten jobb etterpå om du nektet, forteller han.

Dan Børge Akerø

BLE TV-KJENDIS: NRK-serien «Datoen» forteller historien til tre mennesker født på samme dag. I mandagens episode følger vi Dan Børge Akerøs og to andre som ble født på akkurat samme dag.

Foto: Julia Naglestad/NRK

Samtidig som Dan Børge Akerø gjorde karriere som programleder i «Dagsrevyen» tidlig på 80-tallet, satt Trond på lugaren i Persiabukta og stirret på bildet av kona og sønnen Yngve.

– Da vi skled inn i krigssonen, var alt lys slått av og vi hadde teipet sorte søppelsekker foran vinduene for at det ikke skulle slippe ut lys. Vi sov med klærne på. Plutselig bråvåknet jeg av et smell. Etterpå tenkte jeg at dette er ikke verdt det.

– Følte at noe ikke stemte med Yngve

Hjemme i Norge ventet en sønn med spesielle behov.

– Yngve fulgte ikke helt utviklingen som andre barn. Vi følte at det var noe som ikke stemte. Blant annet snakket han ikke godt. Men legen beroliget oss med at alle barn er forskjellige, forteller Løvdokk.

Etter iherdig innsats fra foreldrene får de endelig slippe til hos en spesialist. Der får lille Yngve endelig diagnosen MDB / hyperaktivitet, i dag erstattet av det mer presise ADHD.

Foreldrene får også beskjed om at gutten deres er psykisk utviklingshemmet.

– Da følte vi en lettelse, for vi hadde skjønt at det var et eller annet. Diagnosen ga oss svar.

Trond Løvdok

GLAD FOR Å FORTELLE: Trond Løvdok har bodd på Vestlandet siden starten på 80-tallet. Han forteller at familien oppfordret ham sterkt til å fortelle sin historie i NRK-programmet.

Foto: Monster/NRK

Ble korrigert av sønnen i klasserommet

Den tidligere sjømannen bestemte seg for å ta lærerutdanning og spesialisere seg på elever med spesielle behov for å kunne hjelpe sønnen til å få en best mulig skolehverdag og fremtid.

Det resulterte i en 30 år lang karriere som spesialpedagog på Os videregående skole for drammenseren som hadde tenkt å leve livet som kokk til sjøs.

– Etter hvert ble han elev i klassen min på videregående. Samtidig kom han for alvor i gang med lesetrening. Da begynte det å lysne for ham. Et av de stolteste øyeblikkene mine var da han rakk opp hånden for å si at jeg hadde skrevet aspik feil på tavlen. Jeg hadde skrevet det med c, forteller Løvdokk.

– Yngve er en berikelse

Nå er sønnen Yngve helt selvstendig, bor for seg selv, drar på jobb hver dag og har mange gode venner. Pappa Trond er synlig stolt av sønnen og er takknemlig for retningen han ubevisst dyttet sin far i for over tretti år siden.

– Man tenker gjerne at utviklingshemmede er en byrde. Men det er han ikke. Yngve er en berikelse. Han har ført meg dit jeg er i dag, og jeg føler at jeg har havnet på rett hylle, sier Løvdok i programmet, som sendes mandag.

Se «Datoen» med Trond, Bjørg og Dan Børge her eller i NRK TV fra mandag kl. 06.00

23. januar 1951 blir Dan Børge, Bjørg og Trond født. Dan Børge erfarer hva det er å bryte ut og gå sin egen vei, hva det koster, og hva det smaker.

23. januar 1951 blir Dan Børge, Bjørg og Trond født. Dan Børge erfarer hva det er å bryte ut og gå sin egen vei, hva det koster, og hva det smaker.