Hopp til innhold

Roper varsku etter sjokktall for bilbeltebruk

Nesten halvparten som mister livet i bilulykker på norske veier kjører uten bilbelte. Madeleine Monstad var en av de som slurvet, helt til beltet reddet livet hennes. – Jeg setter meg aldri inn i en bil igjen uten å ta det på, sier hun.

Madeleine knekte ryggen etter front-mot-front kollisjon

DØDEN NÆR: Autovernet og bilbeltet reddet trolig livet til Madeleine Monstad da bilen hun satt i ble knust og nær slengt på fjorden i en frontkollisjon på Nordhordlandsbrua i 2007.

Foto: Erlend Spurkeland

Ulykken skjedde i 2007 midt på Nordhordlandsbrua på E 39 mellom Bergen og Meland. Madeleine satt i passasjersetet på vei hjem fra jobb da en motgående bil kom over i feil kjørebane på broen.

Bare rekkverket på broen hindret at den røde personbilen hennes ble slengt rett på fjorden.

– Var ikke kult å bruke belte

– Tilfeldigvis tok jeg bilbeltet på meg den dagen. Det reddet nok livet mitt. Jeg er ganske sikker at jeg ikke hadde stått her i dag hvis ikke, sier Monstad til NRK.

Olav Finne

– TRAGISK: Avdelingsdirektør Olav Finne i Statens Vegvesen mener det offentlige ikke kan gjøre stort mer for å få opp bilbeltebruken.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

For hun legger ikke skjul på at det var tilfeldigheter som gjorde at hun brukte sikkerhetsselen akkurat den dagen.

– Jeg var inne i en periode hvor det ikke var så kult å bruke bilbelte, har hun tidligere innrømmet overfor NRK

Til alt hell ungikk hun å bli del av en svært dyster og nedslående statistikk.

LES OGSÅ: Dropper bilbelte på bygda

Kun tre prosent dropper beltet

I tallmaterialet som ligger til grunn for Hordaland fylkeskommunes handlingsplan for trafikksikring de kommende årene, går det frem at 43 prosent av de som dør i bil på norske veier ikke brukte bilbelte.

Til sammenlikning viser statistikk fra Statens Vegvesen at 97 prosent av norske bilførere kjører med sikkerhetsbeltet på seg.

Avdelingsdirektør Olav Finne i Vegvesenet er svært overrasket over det høye tallet.

– Det er jo et tragisk tall som sier alt om hvor viktig det er å sikre seg i bilen, sier Finne til NRK.

– Lite det offentlige kan gjøre

Han mener oppmerksomheten rundt sikkerhet i bil nå har vært så stor over tid at politi og Vegvesenet ikke kan gjøre stort for å få de resterende tre prosentene av bilførerne til å feste beltet.

– Det offentlige har gjort det som er mulig for å øke andelen for bilbeltebruken, og vi har fått den helt opp i 97 prosent. Da føler jeg at det er et privat ansvar, sier Finne.

– Vi har jobbet med kampanjer og forholdsvis hyppige kontroller for å sørge for at folk gjør som de skal, så jeg tror ikke det står på verken antall kontroller eller holdnignsarbeidet.

Reiser rundt og advarer unge

Madeleine Monstad har likevel ikke tenkt å gi opp. Etter ulykken i 2007, som påførte henne et komplisert brudd i ryggen og henviste henne til krykker i et halvt år, har hun bidratt med sin historie i holdningsskapende arbeid.

Hun mener det er viktig å fortelle ungdom hva de risikerer om de slurver med sikkerheten.

– Jeg syns det er viktig å være med på å hindre ulykker. Et bilbelte kan ha alt å si, og fokus på det kan kanskje bidra til å redde et menneskliv eller to, sier hun.

LES OGSÅ: Slurvar med å sikre barna i bil