NRK Meny
Normal

Sjeldan legionella-bakterie funnen

Ei eldre bergenskvinne har blitt alvorleg lungesjuk av ein svært sjeldan legionella-bakterie. Ekspertar prøver no å finna ut kor smitten kom frå. Mest truleg er det hagejord.

Ei eldre bergenskvinne har blitt alvorleg lungesjuk av ein svært sjeldan legionella-bakterie. Ekspertar prøver no å finna ut kor smitten kom frå. Mest truleg er det hagejord.

SJÅ VIDEO: Ein leiter no etter smittekjelda etter at ei kvinne har blitt smitta av ein sjeldan legionella-bakterie.

Folk er klar over at ein må vaska hendene og ikkje få jord og bakteriar på maten og i munnen. Men hagearbeid kan også gje alvorleg lungesjukdom.

– Ein tenker gjerne ikkje over at hagearbeid gjev støv når ein held på. Dette støvet trekk ein ned i lungene. Og då kan ein oppleva at lungene blir infisert, seier hageekspert Anne Tafjord Kirkebø.

Dette skjedde nyleg med ei anna hageinteressert bergenskvinne i 70-åra. Medan ho låg alvorleg sjuk i respirator på Haukeland Universitetssjukehus, starta mikrobiologisk avdeling detektivarbeidet for å finna den skuldige bakterien.

Anne Tafjord Kirkebør

KAN GJE PROBLEM: Hageekspert Anne Tafjord Kirkebø seier hagearbeid kan skapa problem for luftvegane.

Foto: NRK

Fann sjeldan bakterie

– Det vi gjer er at vi hentar DNA frå pasientprøven, og tek det inn i nokon små røyr. Det me fann då me tok denne prøven var ein signatur som passa perfekt med legionella, seier Øyvind Kommedal, overlege i mikrobiologi ved Haukeland Universitetssjukehus.

Øyvind Kommedal

Øyvind Kommedal, overlege i mikrobiologi ved Haukeland Universitetssjukehus.

Foto: NRK

Det var ikkje den vanlege legionella-bakterien dei fann, men ein sjeldan type med namnet «legionella longbeachae».

Denne legionellatypen finst berre i jord, ikkje i kjøletårn eller vassanlegg som den vanlege legionellaen. Derfor prøver mikrobiologane no å finna ut om kvinna blei smitta av jord frå hagesentera eller sin eigen hage.

Men både bakteriedyrking og DNA-analyse har så langt ikkje gitt resultat.

– Me har ikkje klart å påvisa legionella på nokon måte frå desse jordprøvane vi har teke imot, seier Kommedal.

– Jorda er hovudmistenkt

– Baterien er veldig uvanleg i Noreg, den er berre funnen to gonger tidlegare her i landet. Men ein har god kjennskap til den på andre sida av kloden, både i Australia og i New Zealand. Men hagesentera importerer ikkje jord eller potteplanter der ifrå. Og bakterien overlever truleg ikkje i norsk klima, seier Øystein Søbstad, smittevernoverlege i Bergen.

Øystein Søbstad

Smittervernoverlege i Bergen, Øyvind Søbstad.

Foto: NRK

Jordsmitte er likevel den hovudmistenkte.

– Det at dei ikkje har funne bakterien i jordprøven betyr ikkje at den ikkje er til stades. Det er meir bakteriar i eitt tonn jord enn det vi har av stjerner i eit gallaksesystem, så dette er jo som å leita etter nåla i høystakken, seier Lise Øvreås, professor i geomikrobiologi ved Universitetet i Bergen.

– Skal norske hageeigarar vera forsiktige?

– Me har ikkje grunnlag for å sei det endå. Førebels er det eit enkelt tilfelle og ikkje eit utbrot det er snakk om, slår Øystein Søbstad fast.

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik