NRK Meny
Normal

Sjekket ikke alternativ rute

Drapstiltalte Donatas Lukosevicius ble ikke sett på video som kunne gitt ham alibi. Men politiet sjekket bare video fra én side av Lille Lungegårdsvann.

Donatas Lukosevicius Western Union skranke monika-saken

OVERFØRTE PENGER: Overvåkningsbildet viser Donatas Lukosevicius på vei inn i banken Western Union i Bergen sentrum, halvannen time etter Monika Sviglinskajas anslåtte dødstidspunkt.

Foto: Politiet

Da Donatas Lukosevicius ble avhørt om sine bevegelser den morgenen Monika Sviglinskaja døde, ga han følgende beskrivelse:

  • Han var hjemme på Kalandseid om morgenen.
  • Han dro til sentrum med bussen.
  • Han gikk fra Bystasjonen til Western Union i Olav Kyrres gate, via Rasmus Meyers allé (vestsiden av Lille Lungegårdsvann, langs Kode).
  • Han gikk tilbake til Bystasjonen.
  • Han stakk innom Narvesen.
  • Han tok bussen hjem til Kalandseid.

Problemet for Lukosevicius er at det finnes ingen elektroniske spor av ham på reisen til sentrum. Han har forklart at han betalte på bussen, men ingen ukjente, betalende kunder er registrert. Huseieren er usikker på om hun så ham den aktuelle morgenen. Han blir heller ikke sett på videoopptak i Rasmus Meyers allé.

Så 282 personer

Lukosevicius dukket første gang opp på videoopptak i Western Union klokken 10:26, cirka en time og tre kvarter etter tidspunktet da politiet tror Monika døde.

Hadde Lukosevicius blitt sett gående fra Bystasjonen mot Western Union, ville det underbygget hans forklaring. Når han ikke sees på video, tror påtalemyndigheten at han i stedet kom fra Sund og gikk av bussen på Festplassen, etter at han hadde drept Monika Sviglinskaja.

Politietterforsker Frode Malt forklarte retten om videobevisene i dag. Politiet så 282 personer som passerte i Rasmus Meyers allé i det aktuelle tidsrommet.

– Av disse sjekket vi 16 nøyere. Men til slutt konkluderte vi med at ingen av dem var han som nå står tiltalt, sa Malt.

Laster kart, vennligst vent...

Den drapstiltale har selv forklart at han gikk denne ruten mellom Bystasjonen og Western Union i Bergen sentrum (rød linje). Politiet har sjekket kamera langs ruten, men har ikke undersøkt videoovervåkning fra den andre siden av Lille Lungegårdsvann.

Minibankkamera ikke sjekket

Forsvarer Aasmund Sandland påpekte at Lukosevicius, konfrontert med den manglende videoobservasjonen, har sagt at han muligens kan ha gått på den andre siden av Lille Lungegårdsvann.

– Det ble bestemt av etterforskningsledelsen at vi bare skulle sikre video som kunne bekrefte eller avkrefte hans forklaring, sa Malt.

Politiet var kjent med at det blant annet var et videokamera ved det gamle hovedkvarteret til Sparebanken Vest, på andre siden av vannet. Det ble aldri kontrollert.

– Jeg visste fra tidligere saker at dette kameraet bare er på når minibanken er i bruk. Og da regnet vi med at bankkunden ville dekke for utsikten mot vannet, sa Malt.

– Visste dere hvor mange kamera det var i Bergen sentrum, spurte Sandland.

– En slik oversikt hadde vi ikke, svarte Malt.

Først i 2014 fikk politiet vite at Lukosevicius faktisk hadde brukt minibanken til Sparebanken Vest, få minutter før han var i Western Union.

Men da var bankens overvåkningsbilder for lengst slettet.

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.