NRK Meny
Normal

Sjåførene reddet ut av rasområde

De to innsperrede lastebilene har endelig fått kjøre videre etter to døgn i rasområdet. – Det blir godt å komme seg videre, sier Sverre Bernes.

Lastebilsjåfør Sverre Bernes er en av de to lastebilsjåførene som havnet midt i rasområdet på fylkesvei 550 langs Sørfjorden.

Etter å ha stått fast i to dager, kunne han endelig kjøre videre i dag. Vegvesenet fikk like etter klokken 11.00 i dag ryddet rasstedet nok til at de to lastebilene fikk

Lastebilsjåfør Sverre Bernes

Lastebilsjåfør Sverre Bernes satt fast i tunnelen.

Foto: Privat

slippe forbi.

– Det har egentlig vært rolig her inne. Vi har ikke kunne bevege oss så mye frem og tilbake og vi har for det meste stått under rasoverbygget.

Tirsdag kveld, etter 25 timer i ly under rasoverbygget, fikk de rygget ut av området og til bygda Måge. Der fikk de ly og mat fra lokalbefolkningen, som også har vært isolert siden rasene mandag.

– Vi blir tatt godt vare på, og har fått både kaffe og mat. Så vi har ikke lidd noen nød, sier Bernes.

På rasdagen mandag kom han kjørende som en del av en større bilkø mot Odda, sørover langs fjorden. Etter å ha møtt et ras, hadde de ikke noe annet valg enn å snu og kjøre tilbake mot Utne.

Vurderte å løpe fra bilen

Mens personbilene som kjørte i samme kø, hadde kommet seg unna, ble de to vogntogene sittende fast. Bernes forteller om dramatiske minutter.

– Da vi sto der, hørte vi på alt som kom nedover fjellsiden. Det regnet kraftig, det var mørkt, og vi så ingenting. Mens vi holdt på å rygge tilbake fra det siste raset, lurte vi litt på om vi bare skulle parkere bilene og løpe fra stedet.

De var ikke helt trygge før de hadde klart å rygge i trygghet under rasoverbygget.

– Da gikk det straks litt bedre. Der følte vi oss trygge, og ble stående der.

Bernes var på vei til Porsgrunn da han havnet midt i rasdramaet. Når han nå fikk slippe ut, går det rett mot

– Det skal bli godt å komme seg videre. Men det har vært trivelig å være her, og bli vartet opp av folk i Måge. Dette har vært en veldig spesiell jul, sier Bernes.

– Å få ut de to sjåførene har vært en prioritert oppgave for oss i dag, sier Øyvind Rosseland, lensmann i Hardanger.

Fortsatt stengte veier

Statens vegvesen er i gang med å rydde veiene som er stengt som følge av rasene langs Sørfjorden. På Fylkesvei 550 ved Eikhamrane kan biler nå passere, men det er redusert fremkommelighet. Det gjelder også på riksvei 13 ved Berget.

Fortsatt er flere veier i Hardanger stengt på grunn av rasene. Strekningen der de uheldige lastebilsjåførene satt fast vil være stengt i flere dager fordi det må ryddes i fjellsiden før opprydningsmannskapene kan begynne på veien.

- Hele strekningen forbi Fossåna vil det ta lenger tid å rydde. Vi må få på plass et klatrelag for rense fjelletfør det blir trygt nok til å rydde, sier Kenneth Lynsgård i Statens vegvesen.

På riksvei 13 har et stort ras tatt med seg hele veien. Statens vegvesen har i dag vært på inspeksjon fir å finne ut av omfanget av skadene. Veien åpnes ikke før tidligst torsdag.

Disse veiene er stengt i Voss og Hardanger:

  • Rv 13 Odda - Kinsarvik, stengt ved Skjelvik
  • Fv 550 Odda - Utne, stengt ved Fossåna
  • Fv 309 Tvinne - Skulstad, stengt ved Vetlestølen på grunn av veiutglidning.

Evakuerte fikk reise hjem

Lensmann i Hardanger Øyvind Rosseland har i dag vært på Nå for å inspisere den rasrammede bygden Skjelvik fra båt. Han forteller om store ødeleggelser.

– Skadeomfanget er enormt. Det gjør stort inntrykk og er mer en jeg rett og slett kunne forestille meg, sier Rosseland til NRK.

– Hvordan vil du beskrive det du så?

– I Skjelvik er det kommet en stor ny dal på den ene eiendommen. Naust og garasjer er tatt av ras. Terrenget har forandret seg enormt og veigrunnen er borte. Det er enorme skader i Skjelvik.

Av de evakuerte har en familie på fire fått vende tilbake til hjemmet sitt. Forsatt er mellom fem og ti personer evakuert, ifølge politiet. Det kan ta tid før de kan komme tilbake.

– Det er vanskelig å si når de kan reise hjem. Det er mange faktorer, blant annet været. Dette må vi vurdere fortløpende, sier Rosseland.

Bygden er også uten strøm.