NRK Meny
Normal

Sivert (34): - Så bare en vegg foran meg

Sivert Nes treffer stadig på steinsprang og småras på fylkesvei 7. – Dette er historien om et varslet ras, mener yrkessjåføren. Veien kan bli stengt i ukevis.

Sivert kom først til rasstedet

Sivert (34): - Så bare en vegg av stein foran meg

Som andremann kom Sivert Nes til steinraset i Tokagjelet søndag formiddag.

– Det var bare veggen foran meg. Det var som om noen bare hadde sparklet igjen hele åpningen, sier Nes til NRK.

Det første han tenkte på var å finne ut om det lå folk under de enorme veimassene. Noe som kjapt skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort.

– Jeg så betongdeler fra tunnelportalen ligge knust, ledninger på bakken og steiner så store som hus. Det var umulig å forsøke å lete gjennom raser, forteller 34-åringen.

LES OGSÅ: Slik ser det ut i rasområdet

Ser sprekker og steinsprang

Yrkessjåføren kjører strekningen fra Øystese til Bergen nesten hver arbeidsdag.

Geolog ved raset

Geolog ved raset

Da ser han hvor dårlig det står til med enkelte veistrekninger på Vestlandet.

– Man ser jo sprekkene oppe i fjellsidene, og steiner som har rast ned på veien her og der. Det er jo noe man har i bakhodet når man kjører på disse veiene hver dag, sier Nes.

Han mener derfor kjemperaset i Tokagjelet ikke kunne komme som en overraskelse for noen, og at noe må gjøres for å rassikre veistrekningene i Kvam.

– Den største overraskelsen er at dette skjedde på en dag uten frost eller noe særlig nedbør. Hadde det ennå regnet kraftig, kunne jeg forstått det, sier Nes.

Kan bli stengt i ukevis

Det er lite som tyder på at fylkesvei 7 blir gjenåpnte med det første.

– Internt heter det at det i verste fall kan gå flere uker, avhengig av hva som ligger oppover i fjellet, sier vaktoperatør Arnhold Johannessen på Vegtrafikksentralen i Hordaland.

Geolog Njål Farestveit i Statens vegvesen sa til NRK tidligere mandag at han antok at det var minst 300 kubikkmeter med steinmasser som raste ut.

– Dette er veldig alvorlig, sa han.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo