NRK Meny
Normal

Siste bit av Hardangerbrua på plass

Halvannen måned med en gigantisk løftejobb er over. I dag blir siste brikke av brospennet over Hardangerfjorden lagt på plass.

Her blir siste bit av Hardangerbrua heist på plass. 7. november blir med det en viktig milepæl i byggeprosessen.

SE VIDEO: Siste av 23 gigantiske byggeklosser heises sakte på plass på Hardangerbrua.

– Dette er en kjempestor milepæl vi feirer her i dag, sier Anders Thomsen.

Nå i ettermiddag klikker den siste byggeklossen på plass på Hardangerbrua. Dermed er det som blir en av verdens lengste hengebroer et steg nærmere å stå ferdig.

Kake og ordførere

Litt etter klokken 14.00 i dag ble den siste byggeklossen heiset opp til resten av broen, til jubel fra ordførere og andre fremmøtte. Thomsen er områdeansvarlig for den danske hovedentreprenøren MT Højgaard, og jubler over milepælen.

– Nå er vi ferdig med heise alle brokassene på plass, og nå er alle 23 seksjoner på plass i luften over fjorden, sier Thomsen.

Etter at brokassen kommer på plass, skal politikere, samferdselsfolk og journalister gå ned

Broen har siden september blitt satt sammen bit for bit med 370 tonn store byggeklosser. Den siste av de 23 broseksjonene er med på å gjør spennet mellom brotårnene lengre enn det lengste spennet på Golden Gate i San Fransisco.

Siste del av Hardangerbrua

HISTORISK: Man begynte å heise opp broseksjonen i går, og slik så det ut over Hardangerfjorden tidligere i dag. I ettermiddag begynte siste del av heisejobben.

Foto: Arnstein Karlsen

Historisk

Dagen i dag blir historisk når en for første gang får en sammenhengende vei over Hardangerfjorden. Men brohenget blir ikke mulig å gå over før broseksjonene sveises sammen.

Broen får et hovedspenn på 1310 meter, noe som gjør den til Norges lengste og verdens syvende lengste hengebro. Etter at brotårnene ble reist, har arbeidet med å sette sammen broseksjonene kommet i gang i høst.

De 23 seksjonene har blitt bygget i Kina, der de ble overlevert til Statens vegvesen i august. Derfra ble de fraktet i en seks uker lang båtferd til Norge, før de kom frem til Hardanger. Ti dager senere begynte løftejobben som i dag nådde et foreløpig punktum.

Nå begynner den gigantiske sveisejobben med å feste byggeklossene sammen – et arbeid som er ventet å ta opp mot fire måneder. Juni neste år skal broen stå ferdig.

Hardangerbrua blir hel

NESTEN DER: Presse, ordførere og samferdselstopper er på plass på broen for å se broseksjonen bli heist opp de siste meterne.

Foto: Egil Torheim

Siste video

Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.
Vestlandsrevyen 12. desember 2017