NRK Meny
Normal

Stoltenberg: – Hun har vært en veldig sterk talskvinne for Vestlandet

Anne-Grethe Strøm-Erichsen var i dag med på sin siste stortingsåpning. – Spesielt, innrømmer den avtroppende forsvarsministeren, som høster skryt fra sjefen sin.

Anne-Grethe Strøm-Erichsen

FOR SISTE GANG: Anne-Grethe Strøm-Erichsen forlater rikspolitikken.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Det er med vemod jeg reiser tilbake til Bergen.

Anne-Grethe Strøm-Erichsen

Den erfarne rikspolitikeren fra Bergen visste nok hva hun gikk til da hun takket nei til gjenvalg på Stortinget.

Men da dagen for åpningen av det nye tinget kom i dag, ble det likevel litt spesielt.

– Åpningen av Stortinget er det nærmeste du kommer pomp og prakt i Norge, og stemningen er veldig lik fra år til år. Men det er jo klart at det er litt spesielt nå når jeg vet at det er siste gangen, sier Anne-Grethe Strøm-Erichsen til NRK, like etter at det nye Stortinget offisielt er åpnet.

Aldri på tinget

Hun kom inn på Stortinget i 2005 og har vært i rikspolitikken siden. Men stortingsplassen har hun faktisk aldri fylt selv.

Etter fire år som forsvarsminister ble Strøm-Erichsen helse- og omsorgsminister i 2009, før hun i fjor gikk tilbake til forsvarspolitikken.

– Det er litt spesielt, og jeg er vel litt i særstilling der - at jeg har vært innvalgt, men aldri sittet på Stortinget. Jeg hadde ikke forventninger til å bli statsråd med en gang, og så på det som en ære. Det har vært et stort ansvar, men også et privilegium, konkluderer hun.

Stolt av Haakonsvern

Som helseminister kom Strøm-Erichsen spesielt i fokus ved sykehusreformen. Som forsvarsminister trekker hun frem veteranpolitikken som det viktigste, i tillegg til opprustningen på Haakonsvern.

– Haakonsvern fremstår som en helt annen base i dag enn da jeg startet som forsvarsminister, sier den avtroppende ministeren.

Stoltenberg: – Usedvanlig dyktig

Anne-Grete og Jens i 2005

GODE KOLLEGER: Jens Stoltenberg gjestet Bergen som Ap-leder i 2005. Da var Strøm-Erichsen kommunalråd i hjembyen. Senere ble de tette kolleger i Regjeringen.

Foto: Kyllingmark, Chris / NTB scanpix

Avtroppende er også statsminister Jens Stoltenberg. Han setter pris på det arbeidet Strøm-Erichsen har gjort under hans ledelse.

Hun er og har vært et usedvanlig dyktig menneske.

Jens Stoltenberg

– Hun er og har vært et usedvanlig dyktig menneske, som kan veldig mange saksområder. Hun kombinerer en evne til å være opptatt av de lange linjene og store visjonene, og de veldig konkrete, nære oppgavene, er skussmålet fra Stoltenberg, før han legger til:

– Og ikke minst har hun vært en veldig sterk talskvinne for Vestlandet og Hordaland, med mange veier, ikke minst Haakonsvern, og mange bygg som har kommet opp mens hun har vært i regjering, sier Stoltenberg til NRK.

– Hun har flere ganger vært i hardt vær. Hvordan synes du hun har taklet det?

– Hun har stått igjennom det og fått til resultater. Ikke minst på helse, der har vi jo opplevd at vi ser en framgang, med mer kvalitet, flere som blir behandlet og ikke minst bedre arbeidsdeling mellom sykehus, sier Stoltenberg.

Til Bergen med vemod

Om noen dager vender Strøm-Erichsen nesen vestover.

– Det er med vemod jeg reiser tilbake til Bergen. Men det er absolutt ikke sorgtynget på noen måte, jeg er veldig glad for de årene vi har hatt i regjering, sier Ap-toppen.

Før hun gikk inn i rikspolitikken var Strøm-Erichsen både ordfører og byrådsleder i Bergen, og legger i så måte bak seg et langt yrkesliv i politikken.

Om to uker fyller hun 64 år. Planene fremover er på ingen måte spikret.

– Nei, det er jeg jo litt spent på, da. Jeg har ikke tenkt så veldig mye på det, for så lenge du er statsråd, så må du være det fullt og helt. Og det er jeg jo til litt ut i neste uke, så får jeg ta ting litt som de kommer da.

– Men det vil sikkert dukke oppe noe, avslutter den avtroppende statsråden.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.