Sigurd er eldste fersking på Stortinget

63 år gamle Sigurd Hille utforsker korridorene i Stortinget sammen med 37 år yngre Peter Christian Frølich. – Alt er like nytt og ukjent for oss begge, sier den ferske stortingsrepresentanten.

Peter Christian Frølich og Sigurd Hille utenfor Stortinget

DEBUTANTER: Høyre-representantene Peter Christian Frølich og Sigurd Hille fra Hordaland brukte gårsdagen til å gjøre seg kjent i stortingsbygget.

Foto: Sølve Rydland / NRK

For likhetene er mange. Hille og Frølich er begge fra Høyre, har perfekt sideskill, stramme slipsknuter og snakker strøken penbergensk.

Men mens 26 år gamle Frølich blir blant de yngste på Løvebakken, er 63-årige Hille den eldste nykommeren på Stortinget i den kommende fireårsperioden.

– Alt er nytt

– Det er spesielt. De fleste andre på min alder som er på Stortinget, har vært her en stund, sier Sigurd Hille til NRK.

Jette Christensen på Stortinget

FAST PLASS: Arbeiderpartiets Jette Christensen har tidligere møtt som vara på Stortinget. Nå er hun tilbake med fast egen plass.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Tirsdag vandret han rundt i korridorene sammen med Frølich for å gjøre seg kjent med bygget som blir hans arbeidsplass og annet hjem de neste fire årene.

– Peter Christian og jeg er i akkurat samme båt, med opplevelsen av at alt er nytt. Det er mye vi ikke vet og vi kjenner ikke rutinene. Der spiller alder ingen rolle, sier Hille.

I dag er det høytidelig åpning av det 158. storting , hvor Frølich, Hille får selskap i salen av 65 andre nye ansikter og Kong Harald.

LES OGSÅ: Olemic Thommessen ble stortingspresident for under en uke siden. I dag skal han lede en av Norges mest tradisjonsbundne seremonier.

Andaktsfølelse

Ingen av de to legger skjul på at de har stor respekt både for stortingssalen og de erfarne parlamentarikerne de kommer til å møte daglig de kommende fire årene.

– Det er med litt andaktsfølelse en går inn i dette rommet, sier Frølich.

– Vi får jo også noen skikkelige tungvektere på andre siden av manesjen her. Jens Stoltenberg, Jonas Gahr-Støre, Trond Giske og Audun Lysbakken er alle tilbake på plassene sine. Det blir tøft, men veldig lærerikt, sier 26-åringen.

HØR DE TO HØYRE-DEBUTANTENE UTFORSKE STORTINGET :

Christensen får seremoniell oppgave

Under dagens åpning av Stortinget, får en annen fersking fra Hordaland, Arbeiderpartiets Jette Christensen, en sentral posisjon.

– Jeg skal være stortingssekretær, som er en seremoniell oppgave hver gang Kongen er her og Stortinget skal settes. Oppgaven min er å føre referat og passe på at ting går riktig for seg, sier 30-åringen.

Hun har tidligere møtt som vararepresentant for Per Rune Christiansen i perioden hvor han var statssekretær.

– Det er veldig kjekt og spennende å være tilbake og denne gangen ha sin egen plass, sier hun.

SE ÅPNINGEN AV STORTINGET DIREKTE HER FRA KL. 12.45:

Direkte: Åpning av Stortinget