Sigrid (18) har hjemmeskole fordi stor rasfare stenger skolen

ODDA (NRK): 300 elever ved Odda vidaregåande skule måtte jobbe hjemmefra. – Vi må få noe ut av skoledagen, sier Sigrid Walle.

Sigrid Walle

LESER TIL PRØVE: Sju elever samlet seg rundt et kjøkkenbord for å gjøre skolearbeidet sammen. Her leser Julianne Sørum Torvund (t.v) Sigrid Walle (midten) og Karina Nistov Pedersen til religionsprøve.

Foto: Tale Hauso / NRK

SISTE: Onsdag kveld har det gått to mindre steinsprang på fylkesvei 550. En bil kjørte i en stein like ved Ednatunnelen. Operasjonsleder i Vest politidistrikt, Bjarte Rebnord sier sjåføren av bilen kom uskadd fra det, men at bilen ikke var kjørbar. Tre kilometer unna ved Eitrheimstunnelen kom det også steiner ut i veien.

– Mesta er i området nå onsdag kveld for å sjekke om det er behov for å stenge veien.

Stengt skole

Mye nedbør med fare for skred, snøskred og flom førte til at rektor ved Odda Vidaregåande skule valgte å stenge skolen for ordinær undervisning onsdag.

De rådførte seg med kommunen før de konkluderte med at de ikke turde sende elevene ut på veiene da rasfaren var så stor.

Leser sammen

På et kjøkken i Odda har en gjeng tredjeklasseelever fra den videregående skolen samlet seg. De snakker om biblisisme, bibelen og de kristne. De skal ha prøve og bruker dagen til å lese.

– Vi leser til religionsprøve sammen, det er fint det. Vi får noe ut av skoledagen, sier Sigrid Walle.

Selv reiste hun fra hjemmet sitt på Skare til Odda tirsdag kveld for ikke å bli isolert dersom det skulle gå ras.

– Jeg ville få gjort noe. For å være på den sikre siden, dro jeg til Odda i går. Det er mer praktisk å være her dersom skolen åpner igjen i morgen, sier hun.

Rita Haukaas

UNDERVISER: Lærer i Helse og oppvekst, Rita Haukaas lager opplegg som elevene kan jobbe med via nettet.

Foto: Tale Hauso / NRK

Stenger torsdag også

– Vi har sett varslene og mente det var riktig å stenge onsdag. Nå har vi bestemt å stenge torsdag også, sier rektor Øyvind Bjørkevoll ved Odda vidaregåande skule.

Det betyr at lærerne må undervise elevene sine via nettet en dag til.

– Jeg har lagt ut oppgaver som elevene skal jobbe med. Sykdommer i fordøyelsen er tema de må jobbe med hjemmefra, sier lærer i helse og oppvekst, Rita Haukaas.

– Vi var nære

For to uker siden gikk det ras på veien som skolebussen til Sigrid Walle kjører. Bussen hun satt i, ble stoppet på veien fordi raset stengte den. To biler ble truffet av raset, og en person ble lettere skadd. Skolebussen ble stoppet i tunnelen som ligger før raset.

– Det er jo skremmende nå når det har rast på skoleveien, og du vet det kan skje når som helst. Men en kan ikke sitte og tenke på det. Skal en overleve hverdagen, må en bare tenke at det går bra.

Walle takker skolen for at de fikk beskjed om dette i går.

– Da var vi forberedt og slapp å reise inn til skolen for så å snu fordi den var stengt. Og jeg tenker at når skolen stenger, må det være noe i at dette er farlig, sier hun.