NRK Meny
Normal

Sier nei til regjeringens arbeidsmiljølov

Hordaland fylkeskommune vil ikke ha lange midlertidige ansettelser, og ber både private og offentlige arbeidsgivere følge etter. Frp mener vedtaket er ulovlig.

Terje Kollbotn

VIL SENDE SIGNAL: Rødts Terje Kollbotn mener fylkeskommunen nå sender et kraftig signal til både offentlige og private arbeidsgivere.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Hordaland fylkesting vedtok onsdag at fylkeskommunen, med sine rundt 4500 ansatte, ikke skal følge den nye arbeidsmiljøloven Stortinget har vedtatt.

– Vi ønsker å videreutvikle et seriøst arbeidsliv, der faste ansettelser er hovedregelen, slik den gamle loven slo fast, sier Terje Kollbotn (R), som fremmet forslaget sammen med Aud Karin Oen (SV).

Fylkeskommunen har hittil ikke benyttet seg av muligheten den nye arbeidsmiljøloven gir til midlertidige ansettelser i inntil tolv måneder, men Kollbotn mener likevel ikke vedtaket er symbolpolitikk.

– Nei, det er ikke det. Det har blitt veldig mange flere midlertidige ansatte det siste året, og det kommer til å bli et økende press på å undergrave hovedregelen om faste ansettelser. Da er det viktig at fylkeskommunen nå går i bresjen, og sender et kraftig signal til resten av arbeidslivet, både det offentlige og private, sier Kollbotn.

Hordaland fylke ønsker en bedre praksis for de ansatte enn det den nye arbeidsmiljøloven gir adgang til. Og det er ikke ulovlig.

Terje Kollbotn, Rødt

Frp: – På kant med loven

Vedtaket innebærer at fylkeskommunen skal følge den tidligere paragrafen i arbeidsmiljøloven om at faste ansettelser skal være hovedregelen.

Forslaget ble vedtatt med stemmene fra Ap, Rødt, SV, Sp, MDG og en Venstre-representant. KrF, Frp, Høyre og to Venstre-representanter stemte imot.

Flere norske kommuner og fylkeskommuner har tidligere vedtatt lignende forslag, men fordi ordlyden i Kollbotns forslag sier at man ikke skal ha en annen praksis, men følge den gamle loven, mener Frp vedtaket kan være ulovlig.

Silje Hjemdal (Frp) varsler nå lovlighetskontroll.

Silje Hjemdal

ALVORLIG: Silje Hjemdal (Frp) mener det er veldig alvorlig at fylkeskommunen sender et signal om at de ikke vil følge arbeidsmiljøloven.

Foto: Henrik Agledal / NRK

– Jeg mener dette vedtaket er på kant med loven. Du kan ikke vedta å ikke følge norsk lov. Det er faktisk Stortinget som bestemmer lovene i landet, ikke fylkestinget, sier Hjemdal.

Hun mener det sterke signalet Kollbotn ønsker å sende, ender opp med å bli et svært dårlig signal.

– Frp skal selvfølgelig være med å støtte en praksis der faste ansettelser er å foretrekke, men vi kan ikke stemme for at vi ikke skal følge norsk lov. Mange har respekt for fylkeskommunen, både som folkevalgt organ og arbeidsgiver. At de sender et signal om at de ikke har lyst til å følge arbeidsmiljøloven, ser jeg som veldig alvorlig, sier Hjemdal.

– Ikke ulovlig med bedre praksis

Kollbotn tar varselet om lovlighetskontroll med knusende ro.

– Det er fullt lovlig i dette landet å ha en bedre praksis enn minimumsloven. På mange områder i arbeidslivet, gjennom tariffavtaler og lokale avtaler, har vi bedre ordninger enn i arbeidsmiljøloven, sier Kollbotn.

– Det er akkurat det samme som skjer her: Hordaland fylke ønsker en bedre praksis for de ansatte enn det den nye arbeidsmiljøloven gir adgang til. Og det er ikke ulovlig, mener han.