NRK Meny
Normal

Sier han trengte hjelp til eksamen – ble tatt i doping

Idrettsutøveren på toppnivå sier han drakk energipulver for å holde seg våken under eksamenslesing. Kort tid etter testet han positivt på dopingprøve.

Utøveren på et klubblag i Bergen ble tatt i en dopingprøve etter en kamp, skriver BA.

Idrettsutøveren spiller på høyt nivå i sin idrett og testet positivt på et ulovlig stoff. Nå risikerer han alt fra advarsel til to års utestengelse.

– Dette er en utrolig trist sak, både for klubben og ikke minst utøveren. Dette har skjedd helt ubevisst fra hans side, og det hadde ingenting med et ønske om å øke sin prestasjon på idrettsbanen å gjøre, sier lederen i klubben til NRK.

De fester lit til spillerens forklaring om at han ikke visste at han fikk i seg ulovlige stoffer før kampen.

Drakk energidrikk for å lese til eksamen

Bakgrunnen for hendelsen er ifølge utøveren en periode før han skulle ha eksamen.

– Han måtte sprenglese fordi han var bakpå med skolearbeidet. Da fikk han noe drikke av studiekamerater som han ble fortalt inneholdt mye koffein, som skulle hjelpe ham å holde seg våken for å lese. Han smakte på det, helt ubevisst på at det kanskje inneholdt noe annet, sier klubblederen.

Da dopingsvaret kom, fikk utøveren sjokk. Han ringte studiekameratene og fikk vite navnet på energipulveret han hadde drukket. Ifølge BA fant utøveren ut at pulveret er lovlig i Norge, men ikke for konkurranseutøvere.

– Han er fortvilet og syns det er utrolig kjedelig. Han skjønner at han har vært dum og at han burde tenkt seg om før han drakk pulveret.

Håper å slippe med advarsel

Utøveren har siden testen trent for seg selv mens han venter på utfallet av saken.

Antidoping Norge har fremdeles saken til vurdering hos seg. De vil vurdere om de skal legge frem en påtalebegjæring, før den eventuelt sendes videre til Norges Idrettsforbund.

– Jeg håper ikke han trenger å frykte for karrieren, og at det skal bli to års utestengelse. Vi håper på en advarsel, og synes det fremkommer ganske klart at det ikke er noe annet enn en uskyldig feil.

– Lærepengen til utøvere må uansett være at man ikke må innta noe man ikke vet hva er, sier klubblederen.

Siste video

En stor delegasjon fra Belgia besøkte Troll A-plattformen. Landet skal fase ut atomkraft og ønsker å erstatte den med gass fra Norge.
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Brannvesenet melder om svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet.