NRK Meny
Normal

– Vi hugger trærne uansett

Fylkesmannen sier de trenger minst to dager på å behandle trefellingen i Jekteviken, men SiB ønsker ikke å vente lenger.

Sondre i tre

TREPROTEST: Sondre Båtstrand og Johanna Vatne klatret opp i dette treet i Jekteviken og ble sittende der i to timer til hoggingen ble utsatt.

Foto: Eivind A. Pettersen

Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) valgte onsdag å utsette trefelling på tomten i Jekteviken i Bergen. Årsaken var naboprotester og en klage til Fylkesmannen, som nå er under behandling.

– Vi har etter anmodning fra politiet valgt å utsette til i morgen tidlig. Dette var etter ønske fra velforeningen som ønsket å gi Fylkesmannen anledning til å se på saken, sier Tor Sivertsen Prestegard, styreleder i SiB.

Klagen er under behandling

– Hvis Fylkesmannen i Hordaland ikke har ferdigbehandlet klagen innen torsdag morgen, hvordan stiller SiB seg til det?

– Vi kommer fremdeles til å starte arbeidet. Med mindre vi får en oppsettende virkning fra Fylkesmannen i dag kommer vi ikke til å vente, sier Prestegard.

Han sier at studentboligene blir dyrere for hver dag prosjektet må utsettes.

Politiet møtte opp i Jekteviken under trekrangelen
Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Seksjonsleder Anne Kjersti Sande hos Fylkesmannen bekrefter at klagen fra velforeningen er under behandling og at de har mottatt sakspapirene fra Bergen kommune.

– Vi vil realitetsbehandle klagen så raskt som mulig. Vi håper å være ferdige i løpet av uken. Både saksbehandlende jurist og jeg er godt kjent med saken og har tidligere vært på befaring på tomten, sier Sande til NRK.

Hun sier det ikke er aktuelt å gi oppsettende virkning.

LES OGSÅ: Politiker klatret opp i tre for å stoppe nedhugging

LES OGSÅ: Nekter å gi seg etter ni års tre-kamp

Jekteviken

KLAR TIL HUGG: SiB-styreleder Tor Sivertsen Prestegard ba onsdag sin entreprenør (bak til v.) om å utsette trehoggingen i ett døgn. Men torsdag morgen akter han å komme i gang, uavhengig av klagebehandlingen hos Fylkesmannen. 24 av 28 trær i den grønne lungen skal vekk.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Bekymret treklatrer

Et 20-talls naboer møtte onsdag morgen opp for å markere sin motstand mot trehuggingen i den grønne lungen i Jekteviken, der SiB skal bygge 26 nye studentboliger og utvide den eksisterende barnehagen.

Bystyrepolitiker Sondre Båtstrand fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) gikk lengst av protestantene. Sammen med Johanna Vatne klatret han opp i et tre og ble sittende i to timer.

– Det ble jo en litt annerledes frokost, og det var kaldt, men jeg fikk kaffe servert oppe i treet og hadde god utsikt til en grønn lunge, sier Båtstrand.

Han er skuffet over at et tidligere bystyrevedtak nå ser ut til å bli overkjørt.

– Grønne lunger er viktige for befolkningen, helse, trivsel og det biologiske mangfoldet! Jeg håper SiB ikke feller noen trær før Fylkesmannen har sagt sitt. Men jeg er veldig bekymret, sier Båtstrand.

Vil ringe politiet på nytt

SiB har en plan dersom det blir nye protester.

– Jeg håper at avtalen vi har gjort med velforeningen og naboene står ved lag, og at vi får komme i gang. Dersom noen igjen forsøker å hindre arbeidet vårt vil vi tilkalle politiet for å få bygget studentboligene, sier Tor Sivertsen Prestegard.

LES OGSÅ: Onsdag kan disse trærne være borte