NRK Meny
Normal

Shilan-saken satt på vent av politiet

SV-politiker og kurdisk kvinneaktivist Shilan Shorsh ble funnet død i en påsatt brann. Politiet gjenåpnet saken etter stort press, men nå står etterforskningen stille.

Shilan Shorsh da hun fikk likestillingsprisen på Torgallmenningen 8. mars 2006.

AKTIVIST OG POLITIKER: Shilan Shorsh var SV-politiker og en kvinneaktivist i det kurdiske miljøet i Bergen. Hun hadde blitt drapstruet flere ganger før hun døde i en påsatt brann i 2013.

Foto: THOMAS ANTHUN NIELSEN / Bergensavisen (BA)

Dødsfallet til Shilan Shorsh fikk ny oppmerksomhet og ble til slutt gjenopptatt av politiet i høst, ett år etter at den ble henlagt.

Tre måneder senere er etterforskningen ikke ferdig. Og for tiden skjer det ingenting i saken, forteller politistasjonssjef Tore Salvesen på Bergen vest politistasjon.

– Vi fikk to drapssaker på kort tid i desember, og disse to krever alle etterforskningsressursene våre. Det er mange saker som må vente, og Shilan-saken er dessverre en av dem, sier Salvesen.

Pågripelsen i Monika-saken var medvirkende til at Shilans død ble gjenopptatt.

Familien fryktet hun var drept

Tore Salvesen

Politistasjonsjef Tore Salvesen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Den 39 år gamle SV-politikeren og kvinneaktivisten Shilan Shorsh ble funnet død etter en påsatt brann i mai 2013. Saken ble henlagt av politiet, uten at de kunne utelukke at det hadde skjedd noe kriminelt.

Familien fryktet at hun hadde blitt drept, og fortalte til NRK at Shorsh hadde vært redd i tiden før hun ble funnet død.

Vi vil la politiet jobbe i fred, og jeg har tro på at de skal finne et svar.

Shihan Ahmed, Shilans søster

– Sist det ble gjort noe i saken er 11. desember. Da avhørte vi et vitne, sier Salvesen.

Knivstikkingen i Fyllingsdalen 13. desember og drapet i Loddefjord 12. desember kom like etter. Dermed måtte Shilan-etterforskningen vente.

– Taktisk sett kan Shilan-saken vente, selv om det klart ikke er en fordel for de pårørende at det ikke skjer noe. Men vi må bruke de samme etterforskerne, og da kan vi ikke jobbe videre før vi er ferdig.

– Tro på at politiet skal finne et svar

Shahen Ahmed

– Det har vært en tung tid, og vi er slitne, sier Shilans søster Shahen Ahmed. Nå må hun vente enda lenger på å få et svar om hva som skjedde med søsteren.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Shahen Ahmed er Shilan Shorsh sin søster. Hun sier hun har tillit til at politiet gjør en god jobb.

– Hvis det er slik at de må prioritere andre saker, er det greit. Vi vil la politiet jobbe i fred, og jeg har tro på at de skal finne et svar. Det virker som de jobber veldig grundig denne gangen, og jeg tror de vil komme en god og riktig konklusjon.

LES OG: Ble angrepet etter søsterens død

Familiens bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen skjønner at politiet må prioritere.

– Familien er spent og vil veldig gjerne at politiet blir ferdig. Det er viktig å få en avklaring snart, sier hun.