Hopp til innhold

Sherpaer takker nordmenn etter gjenreisning av landsby

Da jordskjelvet i 2015 jevnet den nepalske landsbyen Khunde med jorden, tok en liten gruppe fra Hardanger tak. To år senere er landsbyen gjenreist.

venstre Per K. Måkestad, Phurba Gyalzen Sherpa, Sonam Tshering Sherpa og Sona Sherpa

TAKK: Lørdag fikk de overrakt plaketten i Ullensvang. Fra venstre Per K. Måkestad, Phurba Gyalzen Sherpa, Sonam Tshering Sherpa og Sona Sherpa.

Lørdag overrakte sherpaer en tavle til nordmenn som har hjulpet dem med å gjenreise landsbyen Khunde i Nepal. Totalt hadde gruppen Buførevegens Vener samlet inn 330.000 kroner til landsbyen.

Historien starter med Buførevegen i Ullensvang herad, som en interessegruppe i lang tid har ønsket å utbedre. Da de fikk penger nok, engasjerte de sherpaer fra Nepal til å fikse veien. Derfor har det vært nepalesere i Hardanger de siste fem årene.

Men 24. april 2015 kom jordskjelvet i Nepal. Etter det andre jordskjelvet 12. mai, var byen Khunde ødelagt. Landsbyen ligger under Mount Everest, 3.840 meter over havet i Himalaya.

– I og med at vi hadde etablert denne kontakten, satte vi i gang denne innsamlingsaksjonen, sier Kåre Grønsnes i Buførevegens Vener.

Khunde etter jordskjelvet

ØDELAGT: Jordskjelvene våren 2015 ødelagte landsbyen Khunde.

Foto: Ang Tsering Sherpa Khunde

Gjenoppbygget landsby

Da innsamlingsaksjonen startet, begynte også gjenoppbyggingsarbedet i Nepal. I desember var 57 av de 72 ødelagte husene murt opp igjen. I tillegg har veivedlikehold og drikkevann fått en overhaling, sykehus, kloster og tempel har blitt utbedret og familier har fått

Totalt har 69 familier fått 3.264 kroner hver, noe som er en særs anselig sum i Nepal, med et bruttonasjonalprodukt per innbygger på 5.500 kroner.

Sherpaer i Khunde

TAKKER: Sherpakvinner takker for hjelpen. De fleste giverne er privatpersoner, men også Hordaland fylkeskommune, Ullensvang herad, Odda kommune og Jondal kommune har gitt penger. Også en innsamlingsaksjon ved Kari Bergo har overført over 100.000 til kontoen.

Foto: Nima Sherpa

Grønsnes tror at flere vil gi til formålet når de har kontroll på nøyaktig hvor pengene havner.

– Vi vet hvilke familier som har fått penger, hvor mye klosteret har fått og så videre. Hver eneste krone er dokumentert bruken av, sier Grønsnes.

– Samtidig har hatt sherpaer her i fem år, og mange har blitt kjent med dem. Det er så mye vennlighet og menneskevarme hos dem, slik at dette har vært en lett innsamlingsaksjon.

Gutter i Khunde takker Norge

GJENOPPBYGD: Gutter i Khunde takker nordmenn for hjelpen med å gjenoppbygge byen.

Foto: Nima Sherpa

– Utrolig rause

Nå har hardingene fått sin takk. På Reisæter i Ullensvang fikk de overlevert en plakett utskåret i tre, med en messingplate med tekst på. Plaketten er pyntet med fugler og blomster, som skal symbolisere henholdsvis lykke og frihet.

– De er utrolig rause med å vise takknemlighet, sier Grønsnes.

– Det er noe med å kunne hjelpe disse fantastiske menneskene som har gjort en utrolig jobb for oss. Vi er så stolte av det arbeidet. Jeg har hatt en berikelse av å bli kjent med sherpakulturen, kjent med buddhismen. Gleden av å hjelpe dem har vært stor.