NRK Meny
Normal

SFT vurderer å anmelde Vest Tank

Statens Forurensingstilsyn (SFT) vurderer å anmelde VestTank i Gulen til politiet.

Tilsynet har fått bekymringsmelding om at selskapet har tatt imot farlig avfall fra et utenlandsk skip i Sløvåg.

Dette er i strid med konsesjonsvilkårene, og Bjørn Bjørnstad i SFT sier de krever ny dokumentasjon.

- Hvis det er slik at de har tatt imot avfall som de ikke har lov til, og det i tillegg importert fra utlandet, må vi vurdere alvorlige skritt etterpå. Det kan bli aktuelt med politianmeldelse. Men det er ikke avklart ennå, sier Bjørn Bjørnstad i SFT.

Etterspør dokumentasjon

SFT må ha to ting helt klart: Hva losset det utenlandske skipet Probo Emu hos Vest Tank i Sløvåg i fjor høst, og hvor havnet avfallet?

Ingen avfallselskap har søkt SFT om løyve til å levere noe i Sløvåg, og Vest Tank har så langt ikke kommet med tilfredstillende dokumentasjon på hva de tok imot.

- SFT har ikke gitt tillatelse til Vest Tank for å ta imot avfall fra utlandet, bekrefter Bjørnstad.

Probo Emu er søsterskip til det beryktede skipet Probo Koala, som skapte en katastrofe der mange menneskeliv gikk tapt. Det skjedde etter at de dumpet en last med farlig avfall på land i Elfenbenskysten.

Bekymringsmeldingen til SFT går ut på at det var samme last ombord på vei til Sløvåg.

- Avfallet slik vi kjenner det som det var på denne båten som leverte avfallet sitt på Elfenbenskysten, kan ikke karakteriseres som oljeholdig avfallsvann. Det kommer ikke under den tillatelsen SFT har gitt til Vest Tank, sier Bjørnstad.

Fått en uke til å dokumentere last

Nå har Vest Tank fått en uke på seg til å dokumentere skikkelig hva de mottok fra Probo Emu, og hva de faktisk hadde på tankene før eksplosjonen 24. mai.

- Hvis dokumentasjonen ikke er god nå om en ukes tid, må vi vurdere kraftigere virkemidler. Vi vil måtte vurdere å trekke tillatelsen bedriften har fra SFT inntil disse tingene er avklart, og vi vil måtte vurdere politianmeldelse hvis dette viser seg å være så alvorlig, sier Bjørnstad.

Dagleg leder Jostein Berland på Vest Tank avviser spekulasjonene om at de skal ha tatt imot farlig og ulovlig avfall fra Probo Emu.

Det var bare snakk om å spyle tankene, og da er det ikke nødvendig med spesialløyve fra SFT, mener daglig leder i Vest Tank, Jostein Berland.

- I dette tilfellet var ikke dette nødvendig. Det var skipets eget lass som ble spylt, og i så tilfelle trenger man ikke importtillatelse. Produktene som har vært i de tankene som eksploderte og brant har ingenting med avfallsproduktet fra Probo Emu å gjøre, sier Berland.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik