SFO-barn tilbys fotballtrening til 100 kroner timen

Fotballfritidsordning for 3.-5.-klassinger skaper prisbråk i Bergen. Nå går Høyres skolebyråd ut og fraråder tilbudet. – Barn blir ekskludert, sier hun.

Fotball

TILBYS FOTBALLTRENING: Hvis foreldre i Bergen vest betaler 1.450 kroner i måneden, blir barna hentet på skolen til fotballtrening to ganger i uken. Ifølge invitasjonen skal lederne på fotballfritidsordningen bidra til at barna får bevegelsesglede, gode vaner når det gjelder kosthold, lekser, respekt, folkeskikk og fair play, i tillegg til å bli en best mulig fotballspiller ut fra sine forutsetninger.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Den tidligere toppspilleren og Nest-Sotra-treneren Petter Bakke inviterer i høst elever ved en rekke skoler i Bergen vest til fotballtreninger i SFO-tiden.

Petter Bakke

TILBYR SFO-FOTBALL: Petter Bakke, her fra tiden som trener i Nest-Sotra.

Foto: Astrid M. Nordhaug / Digitalsport

For 1.450 kroner i måneden blir 3.-5.-klassingene hentet på skolen og kjørt til Alvøen idrettspark, der de får halvannen times fotballtrening.

– Jeg har spilt i eliteserien og førstedivisjon, og flere andre A-lagsspillere er med som instruktører. Jeg føler at vi har mye bra kompetanse å tilby barna, sier Bakke.

Barna som deltar får også brødmat, drikke, frukt og grønnsaker, samt tilbud om leksehjelp, fra en time i forkant av selve fotballtreningen.

Uten henteordningen må foreldrene ut med 1.350 kroner hver måned. Det kommer i tillegg til den ordinære SFO-prisen i Bergen på 2.380 kroner måneden.

– Bekymret for at barn blir ekskludert

Det finnes ingen retningslinjer som setter grenser for hvor mye tilbud i SFO-tiden kan koste. Men prisen på Bakkes tilbud får likevel sentrale skolepolitikere både på høyre- og venstresiden til å reagere.

Man skal tenke seg nøye om før man legger inn ekstra utgifter for foreldrene og elevene.

Pål Hafstad Thorsen, skolepolitisk talsmann (Ap)

Arbeiderpartiets skolepolitiske talsmann, Pål Hafstad Thorsen, mener det sier seg selv at en del foreldre ikke kommer til å ha råd, selv om barna ønsker å være med på treningene.

– Jeg er bekymret for at barn av foreldre som ikke har betalingsevne blir ekskludert fra tilbudet. Det er ikke nødvendigvis noen juridiske betenkeligheter med dette, men jeg synes det er betenkelig i forhold til gratisprinsippet i skolen. Man skal tenke seg nøye om før man legger inn ekstra utgifter for foreldrene, mener han.

Pål Hafstad Thorsen

IKKE ULOVLIG: Pål Hafstad Thorsen (Ap) påpeker at fotball-SFO-tilbudet ikke er ulovlig. Han er likevel bekymret for at barn som vil være med, ikke får anledning fordi foreldrene ikke har råd.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Skolebyråden fraråder tilbudet

Fotballtilbudet har plass til 46 elever. Med ni treninger i måneden, blir prisen per trening 150 kroner for hvert barn, noe som tilsvarer 100 kroner per treningstime.

Slike satser er også langt unna å være noe høyrebyrådet i Bergen anbefaler.

– Jeg synes prisen er ganske høy. De som ikke har så god råd blir ekskludert, og det kan føles veldig stigmatiserende. Mitt råd er at de aktivitetene som koster så mye penger at det fører til at noen barn ikke kan delta, må foregå utenfor SFO-tiden, sier skolebyråd Jana Midelfart Hoff (H).

Jana Midelfart Hoff

FRARÅDER TILBUDET: – Jeg synes prisen er ganske høy, sier skolebyråd Jana Midelfart Hoff (H) i Bergen.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

– Skulle gjerne tilbudt det gratis

Tilbudet går ut til en rekke skoler i Bergen vest. Vadmyra skole er blant dem som ikke velger å være med på ordningen. Det er FAU-leder Rune Evjen fornøyd med.

– Vi mener det bør være et prinsipp at slike tilbud er rimelig tilgjengelig for alle, både når det gjelder pris og kapasitet, sier Evjen.

Initiativtaker Bakke medgir at treningstilbudet kan oppleves dyrt.

– Jeg skulle gjerne hatt inn en sponsor, slik at jeg kunne tilbudt dette gratis til alle, sier han.

Vi har en helt klar policy på at kurs i SFO-tiden kun skal koste et par hundre kroner i måneden.

Jana Midelfart Hoff, skolebyråd i Bergen (H)

Skolebyråden advarer skoleledere i Bergen om å bli med på lignende tiltak.

– Vi har en helt klar policy på at kurs i SFO-tiden kun skal koste et par hundre kroner i måneden. Det er det vi har gitt som et råd til skolene, sier Midelfart Hoff.

Bør skoler si nei til å være med på slike ordninger, eller er det greit at tilbudet er der for foreldre som kan og vil betale? Diskuter i kommentarfeltet!