– Det er smertefult å spise, for maten må forbi såret i spiserøret, som til tider gjør veldig vondt, sier Randolf Paulsen
I vår fikk bergenseren påvist kreft i spiserøret. Sykdommen gjør det svært vanskelig å få i seg nok mat.
– Jeg har tatt av rundt 15 kilo fra februar/mars til nå. Det sliter voldsomt på meg, sier Paulsen.
- LES OGSÅ:
En tredel i faresonen
Helsemyndighetene regner med at om lag en tredjedel av pasientene på sykehus og sykehjem er underernærte eller står i fare for å gå for mye ned i vekt.
Nå settes det i gang et prøveprosjekt, som skal gi pasientene bedre kostholds-oppfølging og hindre ukontrollert vekttap.
– Underernæring er et pasientsikkerhetsproblem, sier Anne-Grethe Skjellanger i Helsedirektoratet, som leder det nasjonale programmet for pasientsikkerhet
Ernæringsplan for hver pasient
I prosjektet skal en rekke forskjellige tiltak testes ut for å hjelpe pasientene og få et sterkere fokus på ernæring.
– Det skal gjøres en risikovurdering av alle pasienter for å finne de som er i risikogruppen. Så lages det en ernæringsplan for hver pasient som skal følges daglig, sier Skjellanger.
Forsker og ernæringsfysiolog Randi Tangvik, som jobber på Haukeland universitetssykehus i Bergen, tror tiltakene kan føre til en kraftig reduksjon av underernæring blant sykehuspasienter.
Lykkes de, kan det også føre til kraftige innsparinger.
– Underernæring er en alvorlig tilstand som det er krevende å behandle. Hensikten med tiltakene er å hindre at underernæringen utvikler seg til et nivå hvor det blir krevende å behandle, sier Randi Tangvik
Skal testes ut i Stavanger
Randolf Paulsen får nå vitamintilskudd intravenøst. Han er glad at han nå får hjelp med å holde matinntaket oppe.
– Jeg er mer optimistisk nå som jeg har fått veiledning og hjelp, sier han.
Tiltakene skal i første omgang testes ut på et sykehus og et sykehjem i Stavanger, men målet er at de på sikt skal settes i verk i hele landet.