Hopp til innhold

Senere middag kan gjøre færre eldre underernærte

STORD (NRK): Mange sykehjem serverer middag allerede ved lunsjtider, men nå endrer flere institusjoner rutinene sine. Ifølge helsedirektoratet kan det forebygge underernæring.

Aslaug Aga og Aksel Abelsen på Stord sjukeheim

MIDDAGSTID: Aslaug Aga og Aksel Abelsen er glade for å få middagen servert senere på ettermiddagen.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

– I dag er det fisk, sier enhetsleder Esther Aasen Bjelland.

Det er hektisk aktivitet på kjøkkenet på Stord sjukeheim. Klokken 12.30 skal middagen serveres. Men det skal snart bli slutt på så tidlig middag.

I en måned har én avdeling fått middagen servert tre timer senere, klokken 15.30.

– Vi ser at det blir roligere på ettermiddagstid. De som bor her er roligere og mer avslappet utover kvelden. De får rett og slett en bedre kveld, sier Aasen Bjelland.

Forsøket på Stord har gitt mersmak, og Bjelland gleder seg til å spre prøveordningen til de andre avdelingene.

Esther Aasen Bjelland

– VELLYKKET: – Forsøket med senere middag har vært vellykket, sier enhetsleder Esther Aasen Bjelland ved Stord sjukeheim.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Middag rett etter frokost

– 12.30 er veldig tidlig, sier 83-åringen Emma Furre, en av beboerne ved Stord sjukeheim.

Istedenfor middag får hun nå lunsj klokken 12.30. I dag serveres det omelett med ost, skinke og grønnsaker til lunsj. Middagen kommer senere.

– Før gikk vi rett på middagen etter frokosten, sier sykepleier Lene Skutle.

De eldre rekker ofte ikke å bli sultne når middagen kommer etter frokost. Derfor endres nå rutinene på mange norske sykehjem.

– Det er jo litt uvant for dem, men det har gått veldig fint å gjennomføre endringen, forteller sykepleieren.

Hun tror dessuten at det er bra at det ikke blir så mange timer mellom kveldsmaten og frokosten. Senere middagsservering, betyr også kvelds litt senere.

– Mange kan jo være ganske sultne når de våkner og har ligget i veldig mange timer uten mat, sier Skutle.

– Kan forebygge underernæring

I 2008 var det bare åtte prosent av de spurte sykehjemmene som serverte sen middag. I 2015 var det doblet så mange som serverte middagen senere, viser en undersøkelse fra Høgskolen i Østfold.

– Senere middag på sykehjemmene kan forebygge underernæring blant eldre, sier seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Guro Berge Smedshaug. Hun er glad for at ernæring blant eldre blir satt på dagsorden.

– Vi er opptatt av hele måltidsdøgnet. At måltidene fordeles jevnt utover de timene vi er våkne.

– Erfaringer fra dem som har innført lunsj og et senere hovedmåltid er at sykehjemsbeboerne rekker å bli sultne. De spiser mer, og de som er underernærte har større mulighet til å gå opp i vekt.

– Mange erfarer også at det blir roligere på kvelden, eller mindre uro, sier Smedshaug.

Aslaug Aga og Aksel Abelsen spiser middag på Stord sjukeheim

LAKS: Aslaug Aga og Aksel Abelsen nyter middagen.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Fra 12. desember innfører Esther Aasen Bjelland og resten av staben ved Stord sjukeheim senere middag på alle avdelingene.

– Vi trodde at vi måtte vente til ut på nyåret. Vi trodde det var mer som måtte justeres og forberedes, men dette har vært så vellykket at vi velger å starte nå.