Varsler store mengder nedbør på Vestlandet

Farevarsel på nest høyeste nivå for tre fylker tirsdag.

Bergenfest 2018 med uvêr

KAN VENTE VANN: Vestlendingene må kle seg godt for været som kommer tirsdag. Her fra Bergenfest 2018, som også fikk sin dose med nedbør.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

Tirsdag ettermiddag og kveld er det ventet store mengder nedbør for Vestlandet sør for Stad.

Så mye regn kommer det at Meteorologisk institutt i dag sender ut farevarsel på oransje nivå. Dette er det nest høyeste nivået for varsel fra meteorologene, der rødt er ekstremvarsel og høyeste nivå.

– Det vil si at det er ventet mye nedbør på kort tid. De siste prognosene nå i dag sier oss at det kan komme mellom 30 og 60 millimeter i løpet av seks timer, forteller statsmeteorolog, Berit Hagen, ved Værvarslinga på Vestlandet, til NRK tirsdag.

Regnet kommer inn over Vestlandet ettermiddag og kveld. I Agder meldes det også kraftig nedbør, men tidligere på dagen, og ikke fullt så mye som i Vest.

Lyn og torden

Hele Vestlandet sør for Stad blir advart om store nedbørsmengder. I prognosene treffer de aller største nedbørsmengdene Hordaland.

Laster Twitter-innhold

Det er et lavtrykk sør for Island som styrer et frontsystem med svært ustabile luftmasser inn mot kysten.

– Det er mild, fuktig luft fra vest som kommer. Og da dannes det kraftige byger. Presset opp mot fjell kan bygene bli forsterket, forklarer statsmeteorolog Mette Skjerdal.

– God plass i elvene

Mette Sundvor Skjerdal

Statsmeteorolog Mette Skjerdal.

Foto: Pressefoto

Den lange tørken har gjort jorden knusktørr og hard. Meteorologen advarer om at man ikke kan vite hvor mye nedbør jorden klarer å ta opp i seg.

– Det er veldig tørt ute, så hold avløp åpne. Det er fare for overvann i tettbygde strøk, og at småelver endrer elveløpene sine. Ellers er det god plass i de store elvene våre, så der er det ikke fare for oversvømmelser, forklarer Skjerdal.

Dette er det siste oppdaterte varselet, sendt ut tirsdag klokken 11.30:

«I ettermiddag og kveld, tirsdag, er det ventet lokalt store nedbørmengder. Lokalt kan det komme 30-60 mm/6 timer. Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer. Vurder behov for forebyggende tiltak. Følg lokale myndigheters instruksjoner. Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører.»