Hopp til innhold

Selger hai på 135 kilo over disk

Spesielle omstendigheter gjør at en Meny-butikk i Bergen i dag kan selge fredet håbrann i fiskedisken.

Håbrann på Meny Oasen

UVANLIG SYN: Det er ikke hver uke fiskeansvarlig på Meny Oasen, Arve Johannessen, har en skummel hai i fiskedisken. Spesielt ikke en rugg på 135,5 kilo. Men ta det med ro, fisken er død. Og salget er helt lovlig.

Foto: Meny Oasen

Fiskeansvarlig på Meny Oasen, Arve Johannessen, er fra seg av begeistring. Håbrann er ikke daglig kost i butikken.

Håbrann er fredet i Norge, men det er lov å selge haien hvis den blir fanget opp som bifangst. Nettopp dette skjedde da en yrkesfisker på Mørekysten ufrivillig fikk denne ruggen i garnet denne uken.

– Den smaker som kalvekjøtt!

Jeg er litt lei meg, for jeg skulle helst sett at haien fortsatt svømte rundt i havet.

Arve Johannessen, fiskeansvarlig

Uvanlig syn

– Jeg fikk den inn i går ettermiddag og har partert halve fisken i dag. Kundene som har fått smaksprøver synes den er veldig god, og jeg regner med at alle de 135,5 kiloene er solgt i løpet av dagen og morgendagen, sier Johannessen til NRK.

Håbrannen fikk han tak i via leverandøren Domstein Sjømat. Håbrannen kan bli maksimalt 200 kilo, så dette er et solid eksemplar.

Slik tilbereder han haien

– Jeg er litt lei meg, for jeg skulle helst sett at haien fortsatt svømte rundt i havet. Mange dyrevernere er opptatt av nettopp dette. Men når håbrannen først havnet i nettet og døde mener jeg det er bedre å bruke kjøttet til mat enn å kaste det, sier fiskebutikkmannen.

Han har i dag tilberedt smaksprøver på følgende måte:

  • Kuttet fileter på 2–3 cm.
  • Stekt dem fire minutter på hver side i godt smør.
  • Servert med salat, olivenolje og rømmedressing.

I sommer har Johannessen fått inn mye lysing, piggvar, kveite, breiflabb og makrell i butikken. Det er ett år siden sist han hadde håbrann i fiskedisken sin.