NRK Meny
Normal

Menneskehandeltiltalte får halvparten av påstått straff

De seks tiltalte i Norges-historiens største menneskehandelsak er dømt til mellom ett og tre års fengsel. – Rom-barn har samme vern som andre barn, sier statsadvokaten.

Seks rumenere ble dømt til fengsel for grov menneskehandel.

Dermed fikk ikke aktoratet medhold i saken der seks personer fra Romania var tiltalt for grov menneskehandel og for å ha utnyttet fire barn i alderen 13 år til 17 år.

Aktoratet hadde lagt ned påstand om totalt 26 års fengsel for de tiltalte. Dommerne i Bergen tingrett gav derimot de tiltalte 15 års fengsel til sammen.

De seks rumenerne benekter skyld på alle tiltalepunkter og sier de ser anklagen som et angrep på sigøynerkulturen. Forsvarerne mener saken aldri burde vært reist .

– Rom-kultur er ikke en unnskyldning

Arild Oma

MEDHOLD I DET VIKTIGSTE: Rom-kultur, i den grad dette er utslag av det, er ikke en unnskyldning, mener statsadvokat Arild Oma.

Foto: Inger Åse Skage / NRK

– De seks tiltalte er dømt til fengsel fra ett og et halvt til tre års fengsel. Det er generelt en god del lavere straff enn det som var påstått, forteller statsadvokat Arild Oma.

– Det har dels at de er frikjent på enkelte punkt samt at påtalemyndigheten ikke får fullt medhold i nærmere beskrivelse i grovheten i det de er dømt for.

Statsadvokaten har to uker på å vurdere om de vil anke dommen.

– Etter mitt sin har vi fått medhold i det viktigste. Rom-barna har samme vern som andre barn. Rom-kultur, i den grad dette er utslag av det, er ikke en unnskyldning, mener Oma.

To er løslatt

Gruppen på tre menn og tre kvinner har sittet varetektsfengslet siden høsten 2010. Dermed har flere av de tiltalte allerede sonet sin dom i varetekt. Nå slipper flere av de tiltalte fri.

– To ble løslatt i går og det vil bli spørsmål om prøveløslatelse for flere av dem etter hvert. Straffen er i stor grad blitt sonet i varetekt, sier Oma til NRK.no.

Tiltalen går ut på at de skal ha fått mindreårige jenter til å stjele og tigge for dem mellom 2008 og 2010. Flere av dem var også tiltalt for voldtekt og seksuell omgang med mindreårige. En kvinne var tiltalt for å ha giftet bort sin mindreårige datter mot penger flere ganger.

Siste dag i menneskehandelsaken

PRINSIPIELT VIKTIG SAK: Rettsaken mot seks rumenere har pågått i Bergen tingrett siden i februar. Politiet mener saken er prinsipielt viktig.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

Delvis fornøyd med dommen

– Jeg er delvis fornøyd, men jeg mener fortsatt at det er galt at han ble dømt for grov menneskehandel overfor to av de fornærmede, sier advokat Paal Berg Helland.

Han er forsvarer for en 22 år gammel rumener som sammen med de andre tiltalte hele tiden har ment at de er uskyldige.

– Han fikk betydelig lavere straff enn aktoratet ønsket så det som er min klients ønske nå er fortest mulig å bli løslatt slik at han kan gjenforenes med sin kone som befinner seg i Romania, sier Berg Helland til NRK.no.

Har krevd store ressurser

Politiet har brukt store ressurser på saken som de mener er prinsippelt viktig. Forsvarerne har derimot kritisert politi og påtalemyndigheten for å i det hele tatt ta ut tiltale i saken.

– Dette er en sak som har fått litt for store dimensjoner i forhold til det som kanskje var nødvendig, sier Berg Helland.

Påtalemyndigheten mener derimot det har vært riktig å bruke tid på saken selv om de ikke får fullt medhold i retten.

– Det er en viktig sak på føre for retten. Den har forgreininger over landegrensene, og det tar tid å etterforske. Jeg mener at det har vært nødvendig, sier statsadvokat Arild Oma til NRK.no.

Forsvarer Paal Berg Helland er ikke enig.

– Jeg tror at en tingrettsdom fra Bergen ikke har så stor betyding. Vi er ikke noe nærmere en avklaring på hva som er menneskehandel og ikke, mener forsvarsadvokaten.

Siste video

Annika Beinnes synger Solveigs sang i båten "Babben"