NRK Meny
Normal

Se dronebildene av køen

Pinseutfart og stor tungtrafikk gjør at det fortsatt er kolonnekjøring og mer enn to timers ventetid på fylkesvei 7 i Hardanger i kveld. Årsaken til problemene: Den rasstengte E16 i Vaksdal.

Det er to timers ventetetid på å kjøre mellom Fyksesund og Granvin.

LANGE KØER: Disse bildene er tatt i Granvin.

I ettermiddag ble det også meldt om køer på flere ferjesamband i Hordaland. Mellom Jondal og Tørvikbygd må bilene vente i en time, mens køen på ruten mellom Halhjem og Sandvikvåg har vært oppe i en og en halv time.

De fleste bilistene velger imidlertid å kjøre fylkesvei 7 langs Hardangerfjorden.

– Vi er vant til mye rart på veiene her inne, men dette er veldig spesielt. All tungtransporten kommer plutselig hit og det er tydelig at mange av sjåførene ikke er kjenner veien, sier Eilev Beggevik i Kvanndal kiosk og camping.

Hege Gangdal

MISTER LOKALE KUNDER: Hege Gangdal i Joker Granvin forteller at lokalbefolkningen må stå to timer i kø for å få kjøpt melk og brød.

Foto: Privat

Fortsatt lange køer i 20-tiden

Den naturskjønne og svært smale veien langs Hardangerfjorden får nå store mengder av trafikken som normalt går på E 16 mellom Bergen og Voss.

– Veien får et voldsomt press i dag på grunn av situasjonen. Raset på E16 skjedde foran en spesielt uheldig helg, og det er unormalt høy belastning på alle veistrekninger mellom øst og vest, sier Ove Amundsen ved Vegtrafikksentralen.

– Folk må ha med seg både tålmodighet og godt humør i dag, for dette kommer bare til å bli verre utover ettermiddagen og kvelden, sier Amundsen.

Allerede ved lunsjtider fredag før pinse var køene så store og kaoset så komplett at det ble innført kolonnekjøring mellom Fyksesund bru og Granvin.

– Her i Granvin står bilene i kø fra kommunehuset og helt opp mot Vallaviktunnelen. Og dette er nok bare begynnelsen, sa Hege Gangdal på Joker-butikken i Granvin til NRK.

Yngve Vesterheim fra Aarekol Trafikktjenester er sjåfør i ledebilen i kolonnen. Han har hatt en svært så travel dag.

– Det er veldig stor trafikk og det virker som det bare øker på. Nå kjører vi ledebil og kolonne fra Fyksesund og inn til Granvin. Kolonnen er flere kilometer lang.

Laster Twitter-innhold

Kiosken taper på køene

Kolonnene fra begge sider blir stoppet i Kvanndal for å slippe frem motgående kolonne.

– Trafikkmannskapene dirigerer bilene inn på fergekaien her for å få dem vekk fra veien, forteller Eilev Beggevik.

– Fører dette til en liten opptur for kiosken din?

– Nei, jeg taper faktisk veldig på dette. Været er elendig og folk sitter i bilene sine mens de venter. Det er kun hvis de får beskjed om at de må vente en halvtime at de løper opp her og kjøper seg en kopp kaffe.

Ras vaksdal

STENGT: Et nytt jordras stenger E 16 i Vaksdal.

Foto: Janne Maj Nagelsen

– To timer kø for å kjøpe melk og brød

Heller ikke for Joker-butikken i Granvin er køene noe særlig godt nytt.

– Det er noen som kommer innom. Men problemet her er at folk i Granvin ikke får kommet seg på butikken for å handle til pinsen. De må stå to timer i kø for å få handlet melk og brød, sier Gangdal.

Vegtrafikksentralen ber folk ta hensyn til medtrafikanter og de smale veiene, og kommer samtidig med følgende bønn til de reisende:

– Folk må ikke kjøre over fjellet på sommerdekk denne helgen. Situasjonen på fjellovergangene er forverret. Det er kun én bil på sommerdekk som skal til, så får alle bilistene problemer, sier Amundsen.

Laster Twitter-innhold
Kø på fylkesveg 7 i Granvin
Foto: Hege Gangdal