Fire porsjoner
700-800 g lammeindrefilet
1 ts hvitløkpuré (oppskrift under)
salt og nymalt pepper
20 g smør til steking
Sausen
60 g finhakket sjalottløk
20 g smør
1 dl tørr hvitvin
1 liter brun lammekraft
Foto: Fritz Knott
(se oppskrift til høyre - men har du ikke brun kraft, kan du bruke to pakker sjysaus isteden)
1 hvitløkfedd
1/2 ts rosmarin
20 g smør
20 g hvetemel
Ratatouille (se oppskrift til høyre)
Forberedelser
Start med sausen: Fres løken i smør til den er blank, ha på vinen og kok det hele ned til det meste av væsken er fordampet.
Tilsett nå kraften samt krydderne og fortsett kokingen til kraften er redusert til det halve. (Ved bruk av sjysaus er det ikke nødvendig å koke den mer ned.)
Lag en jevning av smør og mel og rør den i den kokende kraften. (Dette er heller ikke nødvendig ved bruk av sjysaus.) Sil til slutt sausen og smak den til med salt og pepper. Ønsker du en ekstra fyldig saus, så kan du nå vispe inn 2 ss smør.
Mens sausen koker ned, lager du ratatouille. Både saus og ratatouille kan lages i god tid på forhånd og varmes igjen like før servering.
Tilberedning
Start ca. 10 minutter før servering. Krydre lammefiletene med salt og nymalt pepper og stryk på et tynt lag hvitløkpuré.
Varm saus og ratatouille.
Varm smøret i en passende stekepanne til det begynner å bli brunt. Stek så lammefiletene på alle sider. Samlet steketid er 3-5 minutter avhengig av filetenes tykkelse. Husk, de bør ikke være gjennomstekt.
Anrett filetene med ratatouille, saus og kryddergrønt.
Vintips
En fyldig rødvin fra Corbières (Languedoc i Frankrike) eller en god Rhône-vin.