Satt tre år i fengsel for voldtekt – nå kan drosjesjåføren bli renvasket

– Han ga flere opplysninger som kunne etterforskes, men politiet sa seg fornøyde med kvinnens forklaring, sier forsvarer Stein Erik Ottesen.

Stein Erik Ottesen

– MANGELFULL: – Både min klient og jeg mente det var mangler i etterforskningen, og at grunnlaget for tiltalen var mangelfull, sier 37-åringens forsvarer Stein Erik Ottesen, her avbildet i Oslo Tingrett i fjor.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

37-åringen ble pågrepet lille julaften 2009, etter at en kvinne i 30-årene hadde anmeldt taxisjåføren for å ha voldtatt henne i et hus på Askøy fire dager i forveien.

Mannen ble dømt til tre og et halvt års fengsel, samt å betale 100.000 kroner i erstatning til kvinnen. Han ble også fradømt drosjeseddelen på livstid.

Men etter å ha sonet tre år i fengsel, kan mannen nå bli renvasket.

Mannens forsvarer, advokat Stein Erik Ottesen, begjærte i 2013 saken gjenopptatt. Det ønsket er nå innvilget av Gjenopptakelseskommisjonen, melder Bergensavisen.

– Dette har vært en svært alvorlig og traumatisk sak for hele familien. Han ser frem til å få behandlet den på nytt, selv om han vet at han ikke får tilbake den perioden han har sonet i fengsel, sier Ottesen til avisen.

– Det var mangler i etterforskningen

Kommisjonen støtter seg til en ny rapport fra en psykiatrisk sakkyndig, der opplysninger om at kvinnen flere ganger tidligere har opplevd «blackout», anses som et nytt bevis.

Hovedargumentet til forsvareren har hele tiden vært at politiet ikke gjennomførte gode nok tekniske undersøkelser.

– Både min klient og jeg mente det var mangler i etterforskningen, og at grunnlaget for tiltalen var mangelfull. Allerede i det første avhøret, på julaften, kom han med opplysninger som helt åpenbart burde ført til etterforskningsskritt fra politiet. Men de sa seg fornøyde med hennes forklaring, sier Ottesen til NRK.

Politiet sikret ikke spor

Kvinnen forklarte at taxisjåføren fikk låne toalettet og at hun deretter ble skubbet over ende og voldtatt, ifølge BA.

37-åringen hevdet at kvinnen hadde frivillig sex med ham, og at hun kysset ham da han gikk.

Mannen hevdet han ble vist rundt i huset hennes, og ga senere detaljerte beskrivelser fra boligen. Advokaten har fremskaffet bilder som samsvarer med beskrivelsene.

Politiet sikret ikke spor og tok ikke DNA-prøver av sofaen mannen forklarte at han hadde sittet i, ifølge BA.

Statsadvokaten er uenig i gjenopptakelsen. Hun viser til at 37-åringen har gitt ulike forklaringer i politiavhør, og mener anførslene fra advokaten allerede er behandlet.

Høyesterett skal nå peke ut en annen lagmannsrett enn Gulating til å bestemme om dommen skal opprettholdes, eller om saken skal opp på nytt.