NRK Meny
Normal

Sanner sier nei til ordføreres utsettelsesønske

Seks av ti ordførere vil ha utsatt sammenslåingsfrist, men verken kommunalminister Jan Tore Sanner (H) eller regjeringens støttepartier støtter dem i det kravet.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H)

VIL IKKE UTSETTE: Selv om flertallet av norske ordførere synes fristen for kommunesammenslåing 1. juli er for knapp, kommer ikke Sanner til å utsette den.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Ifølge en fersk undersøkelse fra Nationen ber 200 ordfører i landet om at fristen for kommunesammenslåing 1. juli utsettes.

315 ordførere fra små og store kommuner har svart på undersøkelsen. Foruten Frp er alle partier representert blant dem som ønsker utsatt frist.

Kommunalminister Jan Tore Sanner sier imidlertid at en utsettelse vil føre til at Stortinget ikke får gjennomført det nødvendige vedtaket våren neste år.

– De fristene som er satt, har vært kjent lenge, og flertallet i Stortinget har sagt at disse skal ligge fast. Det betyr ikke at alle spørsmål må være avklart før 1. juli. Det vi har bedt om, er et vedtak om kommunen ønsker å slå seg sammen med andre eller eventuelt stå alene, sier Sanner til avisa.

Flere høyreordførere ber om utsettelse

Blant ordførerne som er for utsettelse, er flere fra Sanners parti Høyre.

– Jeg ser at det kan bli knapt med tid. Når man har en reell prosess på gang, må regjeringen vurdere å utsette tidsfristen, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) til Nationen.

Tre av opposisjonspartiene på Stortinget, Ap, SV og Sp, har tidligere fremmet krav om at tidsfristen for sammenslåing utsettes. Flere ordførere omtaler tidsfristen som et råkjør, og mener den kan være ødeleggende for hele kommunereformen.

Om lag halvparten av ordførerne som ønsker seg og tror på en sammenslåing, svarer i undersøkelsen at tidsfristen bør utsettes.

Reagerer på nytt inntekssystem

Det er bred enighet på Stortinget om at kommunesammenslåing skal bygge på frivillighet.

Denne uken kom det frem at flertallet av ordførerne i kommune-Norge mener at kommunal- og moderniseringsministeren bruker ufine metoder for å fremtvinge sammenslåing.

– Dette er pisk og ren utpressing, sa Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, nestleder i Senterpartiet til NRK.

I høringsnotatet går Sanner inn for å kutte ut dagens flate basistilskudd på 13,2 millioner kroner. Dette skal i stedet fordeles ut fra om kommunen er såkalt frivillig eller ufrivillig liten, og befolkningstetthet.

– Stortinget sa det skulle være reell frivillighet. Det Sanner gjør er en rekke små grep som gjør det vanskeligere å være en småkommune enn storkommune, sa Tvinnereim tidligere denne uken.

Siste video

Programleiar: Marte Rommetveit
Programleiar: Marte Rommetveit